KRISTIANSAND: Den 38 år gamle mammaen til seksåringen ble nylig begravet ved Randesund kirke i Kristiansand, etter at hun døde av kreft. Enkemannen søkte trygdeetaten om behovsprøvet gravferdsstønad, men fikk beskjed om at sparepengene den seks år gamle sønnen disponerte, måtte tas med i beregningen for søknaden.

«Kontoen som står på barnets navn kan ikke holdes utenfor,» skrev trygdeetaten i vedtaket i følge VG.

— Det er helt uvirkelig og urettferdig at det offentlige bokstavelig talt forlanger at jeg slakter min sønns sparebøsse for å dekke morens begravelse, sier den 40år gamle enkemannen til VG.

Svigerforeldrene sørget imidlertid for å dekke utgiftene til begravelsen.

— Men slik kan umulig systemet være innrettet. Barn må få ha sparepengene sine i fred, sier moren til den døde kvinnen og seksåringens bestemor.

Når et medlem i folketrygden blir gravlagt, dekkes ifølge Rikstrygdeverket nødvendige utgifter til gravferden begrenset oppover til 16068 kroner. Gravferdsstønaden reduseres med den avdøde og gjenlevendes samlede finansformue. Først trekkes et fribeløp, også det 16068 kroner, fra formuen.

— Sønnen min har 15855 kroner på høyrentekontoen. Siden min kone som mor rådet over vårs sønns konto, ble dette regnet som hennes formue og trukket fra i søknaden om stønad. Dermed fikk vi til slutt en knapp tusenlapp i gravferdsstøtte, sier 40-åringen til VG.

Enkemannen har nå klaget på vedtaket, uavhengig av at familien har bidratt med å dekke gravferden til kvinnen.

Fylkestrygdekontoret i Vest-Agder skal nå behandle klagen.

— Det er ikke rom for skjønn. Systemet for å behandle slike søknader er forenklet, og vi sjekker avdødes siste selvangivelse eller ligning og avgjør behovet for stønad. Men har etaten tolket regelverket feil eller for strengt, skal vi selvfølgelig se på saken på nytt og rette opp vedtaket, sier assisterende direktør Annelise Barikmo ved Fylkestrygdekontoret til VG.

Rikstrygdeverket tolker loven helt annerledes.

— Av disse bestemmelsene fremgår det at det er avdødes og gjenlevende ektefelles midler som skal anvendes i behovsprøvingen. Sparekonti som tilhører mindreårige barn, omfattes ikke av dette, sier seniorrådgiver Liv Winding-Sørensen i Familie- og pensjonsdivisjonen i Rikstrygdeverket til VG.