KRISTIANSAND: Gjennom en treårsperiode fra 2002 til 2005 har Agder-fylkene fulgt opp alle nye lungekreftpasienter. I alt var det 480 pasienter, noe som gjør at landsdelen har høyest forekomst av lungekreft i Norge.

— Det viktigste funnet så langt er at tid kan spares hvis fastlegen blir mer spesifikk når hun eller han henviser pasienten til undersøkelse på sykehuset, sier overlege Heidi Berg Rolke ved Sørlandet sykehus i Kristiansand til Kreftforeningens nettsider.

Et av formålene var å finne ut om det var forsinkelse på veien fra pasienten kjente det første symptomet til behandlingen kom i gang. De første foreløpige resultatene av undersøkelsen ble lagt fram på kreftkonferansen Onkologisk Forum i Tromsø denne uka, der Kreftforeningen er en av støttespillerne.

Kan havne bak i køen

— Hvis det på henvisningen står for eksempel «hoste» og ingenting om at legen mistenker lungekreft, kan pasienten havne langt bak i køen på røntgenavdelingen, sier Rolke.

En annen mulighet er at legen ringer sykehuset og formidler sin mistanke på den måten, mener hun.

I Sverige går anbefalingen nå ut på at det høyst bør gå sju til ti dager fra legens henvisning til utredningen på sykehuset begynner. I Agder-fylkene kom bare 30 prosent til undersøkelse på sykehuset innen ti dager. For halvparten tok det over tre uker før de kom til undersøkelse.

Menn nøler

Undersøkelsen fra Sørlandet er den første i sitt slag i Norge. Den viser også at menn ofte nøler litt lenger enn kvinner før de søker lege. Men er symptomene akutte, er menn like snare som kvinner med å oppsøke lege. For menn og kvinner sammenlagt gikk halvparten til lege før det var gått tre uker, men tre av ti drøyde i to måneder eller mer før de søkte lege.

Når pasientene først kom til utredning på sykehuset, gikk det som regel raskt, ifølge Kreftoreningens nettsider. Åtte av ti pasienter var utredet innen tre uker.

Lungekreftpasienter fra Agderfylkene blir fra i sommer operert ved Rikshospitalet. Ved konferansen i Tromsø ble det stilt spørsmål om sentralisering av lungekreftoperasjoner vil gi forsinkelser for pasientene.

— Vi vil følge med på dette og si fra om det blir forsinkelser, sier Rolke.