Norge er det eneste landet i Europa som ennå har villrein i fjellene. Av landets 35.000 villrein lever cirka 3000 i fjellområdet mellom Sirdal, Ryfylke og Setesdal.

Europas sørligste villrein holder til i Rogaland og Agder. Dette bildet ble tatt i Valle i 2016. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Fjellets nomade er avhengig av å kunne streife fritt over store områder, men leveområdene er dramatisk krympet inn. På grunn av alt fra kraftutbygging og anleggsveier til hyttebygging og løypekjøring, er ferdselen inn i villreinens rike blitt altfor stor.

Foreslår flytting av hytte, nedleggelse av ruter

Turistforeningen vil ta sin del av ansvaret for å løse problemet. For å redusere ferdselen inn i villreinens kjerneområde, foreslås det at:

  • Den omdiskuterte turisthytta Storsteinen flyttes litt vest- eller nordover.

  • Ruta fra turisthytta Hovatn til nye Storsteinen legges over Storvassdammen.

  • Ruta til Kringlevatn stenges for en prøveperiode.

  • Ruta til Litle Aurådalen stenges for en prøveperiode.

  • Konseptruta «Ryger» flyttes vestover, slik at den går Storsteinen-Eidavatn-Nilsebu-Grautheller-Lysebotn.

  • STF vil jobbe for å få til en kobling fra Hjelmeland inn mot Eidavatn, som åpner for fine rundturer på vestsiden.

  • Ut.no og andre kommunikasjonskanaler skal styre folk til andre steder enn villreinens kjerneområder.

Dette opplyser Preben Falck, daglig leder i Stavanger turistforening.

Her – på Storsteinheia ved Blåsjø – ser Preben Falck og Stavanger turistforening for seg å bygge den nye Storsteinen turisthytte. Foto: Agnethe Larsen / Stavanger Aftenblad

– Villreinen i regionen er kritisk truet. Dette krever handling. I korte trekk jobber vi nå med en løsning som består av mange ting, som i sum betyr at mye av trafikken mellom turisthyttene flyttes vestover. Vi tror at dette kan redusere belastningen rundt Storsteinen og Blåsjø, og slik være et godt bidrag til å bedre levekårene for villrein samtidig som friluftsfolk fortsatt får et godt tilbud, sier han.

Turistforeningen planlegger i denne omgang ikke å gjøre noe med turisthytta Kringlevatn. Dersom nedlegging av rutene blir permanent, er spørsmålet om Kringlevatn skal bestå bare med tilgang sørfra. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Turisthytte i flaskehals

Turisthytta Storsteinen har lenge vært en verkebyll. Kraftutbyggingene Sira-Kvina og Ulla-Førre skapte de gigantiske magasinene Svartevass og Blåsjø, som demmet ned villreinens historiske trekkruter og beiteområder. Mellom disse to store kraftmagasinene er det nå bare en smal passasje på cirka 4 kilometer ved Steinbuskaret, sør for Blåsjø.

Midt i denne trange flaskehalsen ligger DNT-hytta Storsteinen, som har cirka 300 overnattinger per år.

Ruta fra turisthytta Hovatn til nye Storsteinen skal legges over Storvassdammen. Dette bildet ble tatt i 1986 under utbyggingen av Ulla-Førre. Foto: Knut S Vindfallet / Stavanger Aftenblad

På grunn av denne turisthytta og annen ferdsel i området, har villreinen sluttet å trekke til Lyseheia i gamle Forsand og Hjelmelandsheia, ifølge Verneområdestyret for Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane og Frafjordheiane (SVR).

– Diskusjonen om Storsteinen har en over 40 år lang historie. Bare det at man er kommet til enighet er stort nytt, sier verneområdeforvalter Alf Odden hos Statsforvalteren i Rogaland.

For å få bedre kontroll på de ulike faktorene som påvirker villrein, ble det i 2020 etablert noe som kalles «kvalitetsnorm for villrein». Dette er et trafikklys-system som skal fortelle om et villreinområde har god, middels eller dårlig kvalitet. Det lyser rødt i Setesdal Ryfylke, blant annet på grunn av vannkraftutbygging og ferdsel. Foto: Nina

Regjeringen har gitt landets statsforvaltere i oppdrag å utarbeide utkast til tiltaksplaner for å forbedre levevilkårene i landets nasjonale villreinområder.

Alf Odden har vært leder av en faggruppa som ser på hvordan ferdsel kan reduseres. Her har også turistforeningen vært med.

Andre grupper har diskutert blant annet stengning av anleggsveier, innstramming av båttrafikk, jaktforbudssoner, løypekjøring og flere tiltak. Disse forslagene offentliggjøres snart.

Krossvatn turisthytte. Foto: Tor Inge Jøssang / Stavanger Aftenblad

Ser til Hjelmeland

Det er lenge blitt diskutert om Vassdalstjørn, Hovatn, og Krossvatn, turisthyttene på østsiden av Blåsjø, skal legges ned av hensyn til villreinen. Eller flyttes til vestsiden.

Dette er ikke lenger aktuelt. Fra Turistforeningens side argumenteres det med at besøket er svært lavt, og at det er kraftutbyggingen, ikke noen få vandrere, som er grunnen til at dyra ikke velger å trekke denne veien.

– For STF har det vært viktig å forsøke å løse situasjonen rundt Storsteinen, for å skape ro rundt rutenettet og få avklaring rundt hvilke andre områder vi kan satse på å utvikle tilbudet vårt, sier Preben Falck.

I forlengelsen av arbeidet med tiltaksplanene vil det bli arbeidet med en «masterplan» for blant annet STFs rutenett i fjellet.

– For å akseptere at nedleggelsen av ruter blir permanente, vil det for STF være avgjørende at vi finner muligheter til å utvikle tilretteleggingen for friluftsliv i områder som er mindre sårbare. Spesielt ønsker vi å finne løsninger som letter tilgangen og muligheter for rundturer med utgangspunkt i Hjelmeland og Lyseheiene, signaliserer Preben Falck.