Hver femte innbygger i Agder i arbeidsdyktig alder går på trygd. Det er over landsgjennomsnittet i Norge.Antall unge trygdede har økt de siste ti årene. På ti år er tallet tredoblet.Psykiske problemer er årsaken til mange uførepensjoner. Slike problemer rammer ansatte i alle deler av arbeidslivet.Rikstrygdeverket er bekymret over økningen i tallet på trygdede og prøver nå å få flere av dem ut igjen i arbeid.Dersom man føler seg like trøtt og utbernt etter ferier, helger eller en sykmelding er det et faresignal. Man må også vere på vakt hvis man ikke lenger orker å gjøre det som før gav overskudd og dersom man begynner å trekke seg tilbake, sier psykolog Ann Iren Drivdahl i Bedrift— og Personalpsykologi.

Hun og kollega Per Arne Lidbom har sett mange arbeidstakere gå fra å være energiske og og arbeidsomme til å bli så slitne og utbrente at de ikke lenger orker å gå på arbeid.Store forskjellerLidbom og Drivdal har flere bedrifter i Agder som sine kunder. Ifølge de to psykologene er det forskjeller mellom bedriftene når det gjelder hvordan de takler psykiske problemer blant de ansatte.En god del ledere i Agder ser ikke verdien i å ta vare på sine ansatte. De forstår ikke at skal de få mennesker til å yte noe må de gi mer enn lønn, sier Per Arne LidbomHvilke bransjer er verst?

Vi ser ikke så stor forskjell mellom forskjellige bransjer, men vi merker forskjell mellom store og mellomstore bedrifter. Store bedrifter har som oftest både kompetanse og ressurser til å ta vare på sine ansatte på en annen måte enn små og mellomstore bedrifter, sier han.Den ideelle sjefen er, ifølge Lidbom, fleksibel og villig til å finne løsninger. Det kan hindre både sykmeldinger og uføretrygd.De gode lederne er aktive med å få folk tilbake i arbeid. Andre ledere er mer rigide og sier opp folk som har vært for lenge syke.Men skal man fortelle om problemene sine til sjefen?Man må sette sine egne grenser. Det er viktig å tenke gjennom hva man vil med å fortelle om problemene sine. Hvis ikke kan de ansatte føle seg presset til å fortelle noe de egentlig ikke vil ut med.Søk hjelpDet er langtfra bare mennesker med psykiske lidelser som havner utenfor arbeidslivet. Årsakene kan like godt være hendelser i arbeidslivet og i privatlivetDet kan være skilsmisse, dødsfall, mobbing, ensomhet eller stress over kang tid. Et dødsfall i seg selv er ikke noe som fører til sykmelding, men om to faktorer kommer samtidig blir sjansen for å bli sykmeldt firedoblet, sier Lidbom.Hva kan arbeidstakere med psykiske problemer gjøre?De må ta kontakt med folk i nærmiljøet og snakke om det. Det verste man kan gjøre er å gå for seg selv med problemene. Man må ikke tro at problemene går over av seg selv, for det gjør de ikke. Dersom man føler at problemene bare blir verre, bør man oppsøke hjelp.Noe av det verste man kan gjøre er å trekke seg tilbake. Det vil bare forsterke problemene.Det blir som en prolaps. Det eneste som hjelper er å være i bevegelse, men det gjør så vondt at det er fristende å trekke seg tilbake, sier Ann Iren Drivdal.