Rektor Frank Reichert (t.v.) inviterte Dag Nordbø til å komme innom universitetet. Foto: Kjartan Bjelland

Den tidligere domprosten blir både smigret og beklemt når han sitter sammen med Fædrelandsvennen i solsteika utenfor Arendal Kulturhus. Arendalsuka er i gang og byen vrimler av mennesker med posisjoner og makt. To timer tidligere har avisen gått ut med nyheten om at Nordbø slutter i jobben i NOV.

— Hvis jeg skal få noen andre utfordringer i yrkeslivet så er tiden nå. Det er lettere å være 59 år enn 63 når du skal se etter ny jobb, har Nordbø akkurat sagt.

Flere maktpersoner kommer bort til ham for å snakke.

Kaffeinvitiasjon

John G. Bernander inviterer ham på kaffe når han hører at Nordbø er på jakt etter nye ting å gjøre. Ledelsen ved Universitetet i Agder stikker til ham deres nye strategiplan og sier han må komme innom for en prat.

En kvinne ved nabobordet sier at hun ønsker at han søker jobben som generalsekretær i FN-sambandet.

— Det er hyggelig å bli invitert på kaffe. Det ville være arrogant å si noe annet, sier Nordbø.

— Ser du kontrasten til de tusenvis av menneskene som har mistet jobben i NOV som ikke blir invitert på kaffe og jobbprat mens de sitter på kafé?

— Ja. Deres belastning er betydelig større enn min. Jeg har gjort dette frivillig. Det er noe helt annet, sier kommunikasjonsdirektør i National Oilwell Varco, Dag Nordbø.

Rektor Frank Reichert (t.v.) inviterte Dag Nordbø til å komme innom universitetet. Foto: Kjartan Bjelland

Han ønsker ikke at det skal fremstå som han kan sitte ved et kafébord og håve inn jobbtilbud. Han sier at det ikke er derfor han har tatt turen til Aust-Agder. Det er for å følge debatter om innvandring, ledelse og miljø.

— Jeg vet ikke hva det blir til når jeg slutter 1. september. Jeg vet ikke om det blir lett å få ny jobb, sier han.

— Er det lettere å slutte i jobben når man er 59 enn 38, som var snittalderen i NOV?

— Det kan nok være tøffere å stå uten jobb når man er i etableringsfasen. På den andre siden har unge mennesker lettere for å få kompetanseheving og til å få andre muligheter, sier Nordbø.

Det ser jo også ut til at de fleste fra NOV har fått jobb etter nedbemanningene.

Da jeg begynte hadde jeg i bakhodet at jeg på et tidspunkt kunne få bruk for min kunnskap om mennesker i krise og sorg

Markedet snudde

Nordbø gikk til jobben i NOV da alle piler pekte oppover for fire år siden. Lenge var hans viktigste jobb å få tusenvis av nyansatte inn i NOV-kulturen. Få trodde at han like raskt skulle hjelpe med å få mange av de samme menneskene ut.

— Da jeg begynte hadde jeg i bakhodet at jeg på et tidspunkt kunne få bruk for min kunnskap om mennesker i krise og sorg. Jeg tenkte at motkonjunkturen kunne komme, men ikke at nedgangen ble så stor som den ble.

— Har det vært mange livskriser?

— Ja. Mange mister både inntekten og mye av det de identifiserer av det. Flere har sitt sosiale liv knyttet opp til kolleger og arbeidsplassen. For noen jobbet begge ektefellene i bedriften. Kanskje må hele familien flytte, sier Nordbø.

I denne tiden har han fått bruk for sin menneskekunnskap, den han blant annet fikk i sitt virke som domprost.

Utenlandskriser

Internkommunikasjon har vært en viktig del av Nordbøs jobb. Samtidig har han vært pressetalsmann, først i oppgangstider og til slutt i krisetider. Midt i mellom kom to utfordrende omdømmesaker.

Først avdekket Fædrelandsvennen at en rekke oljeansatte fra Sørlandet gikk på det største illegale bordellet i Singapore.

Så skrev vi om to NOV-ansatte som ble fengslet mens de var på jobbreise.

— Den første saken var helt riktig å få frem, og gjorde at vi satte enda mer fokus på vårt regelverk og etiske retningslinjer. Den andre saken ble mye mer kompleks for oss. Her var det et informasjonsbehov som skulle dekkes, samtidig som vi skulle ivareta ansatte og taushetsplikten, sier Nordbø.

Grønne skiftet

Mange stusset da Nordbø tok det uvanlige karrieresteget å bli konsulent og så medlem av ledelsen i et av verdens største oljeserviceselskaper.

Han har bakgrunn som SV-medlem, og vi gir ham stikkord som miljø, olje og USA.

— Ja. Jeg skjønner hva du mener; Texas, Houston, amerikansk eid selskap i oljebransjen, sier Nordbø og fortsetter:

— Det er en fantastisk arbeidsplass, med mange mennesker som er ekstremt flinke til å dele kunnskap. Det er et stort teknologiselskap. Og jeg mener helt oppriktig at NOVs teknologi kan brukes i det grønne skiftet. Vi kan sikkert lage de råeste vindmøllene. Bølgekraft og havbruk er andre som kan gjøre seg nytte av teknologien, sier Nordbø.

— Men det blir uten deg?

— Ja. Etter tre store nedbemanningsrunder er det litt roligere nå. Da kan det være rett tid å bytte.

— Vi du bli prest igjen? Domprost, for eksempel?

— Nå har vi en utmerket domprost i Kristiansand, men det kan godt være jeg vil tilbake i kirketjeneste igjen. Jeg vil jobbe med mennesker, så får vi se i hva slags jobb det blir, sier han.

Dag Nordbø takker for seg etter fire år som kommunikasjonsdirektør i NOV, og seks år som konsulent med oljeserviceselskapet som sin største kunde. Foto: Kjartan Bjelland