— Jeg har gått opp til Preikestolen tre-fire ganger tidligere. Nå som de har laget flotte steintrapper ble det for enkelt å gå opp: Nå måtte jeg sykle opp, sier Ulltang til Stavanger Aftenblad. Han er bosatt i Oslo, og er norgesmester i biketrial tre år på rad og nummer 11 på UCI-rankingen.

- Helt gåen i kroppen

Grytidlig torsdag morgen startet han på ferden mot toppen. Deler av turen kunne sykles, mens de bratte partiene måtte hoppes. Trinn for trinn, stein for stein.

— Det var ekstremt tungt, jeg er helt gåen i kroppen i dag. Når du må løfte sykkelen i hvert hopp, merker du det spesielt i bicepsene, sier Ulltang.

Etter drøye to timer, like før klokken 08.30, nådde han endelig platået.

— Jeg er fornøyd med å ha klart det på to timer. Hadde det vært en konkurranse, kunne jeg gjort det raskere, men da er det også lettere å gjøre feil, sier Ulltang.

Kun to stopp

I løpet av den rundt 3,8 kilometer lange turen gikk han kun av sykkelen to ganger: Den ene gangen for å ta av seg jakka, den andre gangen for å komme opp en glatt trapp.

— Tretrappa var nedslitt og det var ikke ordentlig kant på trinnene, da ville jeg ikke fått hjulet inn på trinnet, sier Ulltang.

Eirik Ulltang syklet, eller hoppet med sykkelen, opp til Preikestolen. Han var bare nedi bakken tre ganger. Foto: Tone Harboe

Utenom dette satte han beina i bakken kun tre ganger. I trial er det om å gjøre å unngå nettopp det, men du kan ha maksimalt fem berøringer.— Helt i starten var det litt småsteinete og hjulet satte seg fast to ganger, slik at jeg måtte sette foten i bakken. Rett før jeg nådde toppen, kom jeg også nedi bakken med foten, sier Ulltang.

Syklet ikke ned igjen

Trialsykler har verken dempere, gir eller seter.

— Det er også skarpe bremser som ville laget ekstremt mye lyd om jeg skulle syklet ned igjen.

Dermed trillet han sykkelen ned igjen.

— Derfor ble det mange blikk fra turister som lurte på hvorfor jeg bar med meg sykkelen ned igjen. En dame spurte meg dumt: «Did you think you could ride here», hvor jeg svarte «Yes, I've already done it!», sier Ulltang.

Gir mental styrke

Neste helg stiller Ulltang på startstreken i årets fjerde verdenscuprunde i biketrial. Deretter står VM for tur. Ulltang tror det kan være en mental fordel for ham å ha gjennomført den krevende turen til Preikestolen.

— Jeg har aldri hatt en økt der jeg har vært så lenge på trialsykkelen før. Det er en bautaøkt jeg vil huske for all fremtid og jeg tror den vil bli viktig i treningsarbeidet. Det kan være greit å minne meg selv på hva jeg har klart, sier Ulltang.