KRISTIANSAND: – Jeg gruer meg allerede til januar. Da må jeg inn og fornye passet igjen. Det er et kaos, sier Rick Johnston (45) fra Vennesla.

I 1993 kom han til Norge fra Canada. Siden har han måttet fornye passet annethvert år.

– Jeg har fått permanent oppholdstillatelse og kan bo og jobbe i landet. Men annethvert år må jeg likevel innom politiet og få et nytt klistermerke i passet, sier Johnston.

Har klaget

Mandag fortalte Fædrelandsvennen om Titus Tenga. Han ventet to lange dager uten å komme inn til utlendingsetaten for å fornye sin oppholdstillatelse.

IKKE FORNØYD: Rick Johnston er en av de få som ikke kan bestille time hos Utlendingsetaten. Han gruer seg til hver gang han må fornye passet sitt. Foto: Privat

Rick Johnston har klaget og blitt lovet bedring flere ganger, senest i januar 2012.– Men det skjer jo ingenting. Det har vært like kaotisk hos utlendingsetaten i 20 år. Vi må ta fri fra jobb, mange ganger forgjeves, for å sitte i kø, sier han.

Kan ikke forhåndsbestille

Jan Vidar Ødegaard, seksjonsleder for utlendingsenheten, oppfordret mandag alle til å bestille time på forhånd. Det skulle Johnston gjerne gjort.

– Det hadde gjort ting mye enklere. Men jeg har ikke den muligheten. Jeg kom til landet så tidlig at jeg ligger i et gammelt datasystem, sier han.

Derfor må Johnston møte opp tidlig, trekke kølapp og krysse fingrene for at han kommer inn før kontoret stenger. Hvis ikke, er det samme prosess om igjen dagen etter.

– Vi som har vært i landet lengst, lider mest. Det rimer ikke. Da er det noe som ikke stemmer, sier han.

Ønsker ikke statsborgerskap

Den enkleste løsningen på Johnstons problemer ville vært å bli norsk statsborger.

– Men Norge krever da at jeg gir opp mitt kanadiske statsborgerskap. Det vil jeg ikke gjøre, sier han.

Johnstons barn har både norsk og kanadisk statsborgerskap. Men det er ikke mulig for 45-åringen.

– Canada krever ikke at man gir opp andre statsborgerskap for å få det kanadiske. Derfor kan de ha begge deler, forklarer han.

– En helt ny verden

4. november 2012 startet politiet opp ordningen med å booke timer på internett. Politiinspektør Magnus Andreassen i Agder politidistrikt er godt fornøyd med ordningen.

KØKAOS: Lange ventetider har preget Utlendingsetaten. Noen har måttet komme tilbake dagen etter. Politiet håper flere benytter et bookingsystem på internett og bestiller time på forhånd. Foto: Jon Anders Skau

– Det er en helt ny verden i forhold til før. Nå har vi tre ekspedisjonsluker som tar seg av internettbestilte timer, og ei luke som håndterer resten. Dette fungerer mye bedre enn for et år siden, sier Andreassen.De aller fleste har mulighet til å bestille time på nett. Men det gjelder ikke alle.

– Noen få har ikke denne muligheten. Det gjelder spesielle tillatelser. Men de kan ringe inn og booke time. Da slipper de å stå i kø, sier han.

Kommer unødvendig tidlig

Likevel skulle han gjerne hatt flere ekspedisjonsluker.

– I november utvidet vi tilbudet og satte flere folk inn i denne avdelingen. Men det kunne nok fortsatt vært flere saksbehandlere. Nå i mai er det mange som skal ut og reise. Dermed blir det ei opphoping både blant utlendinger og nordmenn som skal fornye forskjellige tillatelser, forteller politiinspektøren.

Andreassen mener det ikke er vits i å komme så tidlig som enkelte av de som skal fornye sin oppholdstillatelse gjør.

– De kommer grytidlig og blir sittende i mange timer. Men når morgenrushet er over, så er køen minimal. Folk må heller komme litt senere på dagen, oppfordrer han.