BIRKENES: — Hvordan går det med arbeidet på broa?

— Vi startet opp i fjor, og utskifting av det gamle dekket og rekkverket og rustfjerning er påbegynt. Men så måtte vi stenge broa da vinteren kom. Og så fort denne lange vinteren tar slutt, så setter vi i gang igjen. Da er det et profesjonelt mekanisk verksted som står for en god del av arbeidet, men så kommer det dugnad i tillegg. Det er også gjort en stor jobb med å renske opp i tilførselsveien fra riksveien på østsiden. Og plaketten ble jo pusset opp da broa hadde jubileum. Plaketten har stått der siden broa ble åpnet i 1909. ## Første kjørebroa over Tovdalselva

— Denne broa to-tre kilometer ovenfor Birkeland skal ha vært den aller første kjørebroa over Tovdalselva?

— Ja, jeg har også forstått det slik. Det sto en artikkel om broa i Teknisk Ugeblad i 1909, der blir det redegjort for den helt spesielle konstruksjonen den har — og for betydningen.

— Ja, den må jo ha stått for en liten revolusjon i kommunikasjonene den gang den kom?

— Ja, det er klart. Det var en ferjeplass en kilometer lenger oppe fra Pramsnes over til Hagestad. Så min oldemor drev og rodde folk over elva når de kom ned fra Mosfjellheia. Selv har jeg vært nesten nærmeste nabo til broa siden 1997, jeg bor på Nedre Hagestad eller Slettane. Min bestefar overtok den gården der jeg bor nå i mellomkrigstiden. Min far var eldstemann i søskenflokken og hadde odelsretten, men han ble lærer. Så overtok den nesteldste gården, men han hadde ingen barn. Da enken etter ham døde, var spørsmålet: hva skjer så? Da ble det til at vi overtok og flyttet opp dit. Som barn var jeg jo her hver sommer.

Rundtur for turfolket

- Som fylkeslege er du jo opptatt av folkehelsen og av å få folk ut i naturen. Og når Slettene bro forhåpentlig blir åpnet igjen til høsten, blir det en fin rundtur for turfolket?

— Ja, da kan du gå opp på den ene siden av elva og ned på den andre. Den har hele tiden vært brukt som gangbro og av syklister. I tillegg er jo Flakkebroa ny og hengebroa på Slågedal er restaurert. Så det er flere muligheter.