BYKLE: — I år ønsker vi å styrke beredskapen i påskefjellet. Det gjør vi ved å etablere en ekstra fullverdi base for luftambulansen på Hovden. Helikopteret vil ha et dekningsområde som strekker seg fra langt inn i Telemark til Rogaland samt Hordaland og søndre Hardangervidda, sier Sørensen til Fædrelandsvennen.

På Hovden bor det litt over 400 fastboende og i hele Bykle kommune bor det i overkant av 900 mennesker. Men når alle hyttebyklerne inntar fjellheimen, mangedobles innbyggertallet. I kommunen er det over 2000 hytter og man antar at det ferierer omkring 20.000 turister i Bykle i påska.

Jobber frivillig

— Plasseringen er genial med tanke på fjellturismen. Hovden har i tillegg god infrastruktur og godkjent landingsplass for helikopter. Det er i tillegg drivstoffanlegg og hangar slik at vi kan stå under tak, sier Sørensen.

I påska vil Stiftelsen Norsk Luftambulanse ha 10 - 12 mann på Hovden til enhver tid. Det vil være pilot, lege og redningsmenn på jobb. I tillegg til en stab bestående av administrasjon og logistikk-medarbeidere. Alle jobber frivillig og medlemmene av stiftelsen finansierer ordningen.

Ifølge Sørensen gjør nærmere tilstedeværelse ferien tryggere for turistene i Setesdal.

Minuttene teller

— Oppstår det et uhell i Setesdals vesthei på en av turistforeningens hytter, så vil vi spare omkring 10 - 20 minutter på å være stasjonert på Hovden. Alternativet ville være å fly i fra Stavanger eller Arendal. Dreier det seg om spesielt alvorlige skader, så er tid helt avgjørende, sier Sørensen.

Han sier også at en del scootertransporter kan bli erstattet av helikopteret.

— Vi erstatter ikke det tilbudet som allerede finnes gjennom den ordinære sykehus og legetjenesten, men vi er et supplement, sier Sørensen.

I fjor var luftambulansen stasjonert på Rauland i Telemark. Da kom det inn 21 henvendelser fra Amk-sentralen, og helikopteret fløy på 16 oppdrag. Den lengste turen gikk til Bergen etter en transport fra Hardangervidda.

Helikopteret som skal stå på Hovden i påska, brukes til vanlig i opplæring av nye mannskaper.