VENNESLA: Gamle som nye boligprosjekter i og rundt sentrum henvender seg til pengesterke eldre. Sørlandet boligbyggelag (tidligere (KOBB) hadde planer om å bygge ungdomsleiligheter i Auraparken. Det prosjektet frøs til is. I Pyntebakken, nord for sentrum, hadde Lindhus konkrete planer om å bygge leiligheter for ungdom. Her snakkes det nå om seniorleiligheter.

— For dyrt

— Leiligheter i sentrum og sentrumsnære områder er for dyre for våre ungdommer, og da oppnår vi bare en forgubbing av sentrum. Det fører igjen til at vi får et altfor stille sentrum, sier kommunestyremedlem Geir Wehus (Ap).

I en interpellasjon til kommunestyret ønsker han svar på kommunens boligpolitikk i forhold til ungdom og sentrumsutbygging i Vennesla.

Wehus vil ha en blanding av unge og voksne. Han mener det i dag er vanskelig for aldersgruppen 18–25 år å komme seg inn på boligmarkedet i Vennesla.

Snart er Wiig-gården ved Herredshuset ferdig med 13 leiligheter. Her er prisnivået på 2,3 til 3,7 millioner kroner. Flere leilighetsprosjekter er i gang.

— Vennesla er et gubbesentrum. Det er mange eldre folk som bor der, og det er kanskje ikke naturlig at barnefamilier vil etablere seg i sentrum. De ønsker kanskje mer plass og prisnivået er for høyt, sier Aps Solveig Ropstad, leder av bygg- og miljøutvalget.

- Markedet styrer

Vennesla-politikerne ønsker en aldersmiks, et ønske man er langt unna nå.

— Vi kan ikke tvinge unge folk til å bo i sentrum. Det er markedet som styrer dette, mener Robstad.

Hun vil ha et sentrum med "liv og røre", men opplever at det motsatte er tilfelle.

— Hver gang det skal skje noe i sentrum, så er de som bor der i mot på grunn av frykt for leven. Da er det ikke lett, sukker hun.

- Ingen tydelig ungdomsprofil

Kommunalsjef for samfunnsutvikling, Aslak Wegge, vedgår at sentrumsutbyggingen ikke har en tydelig ungdomsprofil, og at det er mange godt etablerte voksne som trekker mot bygdas sentrum.

— Vi ønsker et sentrum med alle aldersgrupper, men det er også et politisk spørsmål hva man vil. Vi regulerer eiendommer og kommunen er i liten grad grunneier, sier Wegge.

Han sier valget om å bygge kulturhus i sentrum var gjennomtenkt.

— Kulturhuset er et godt eksempel på noe som skaper aktivitet. Vi ønsker ikke et steindødt sentrum etter klokka 16, og da er det viktig å lage hyggelige treffplasser, sier Wegge.

Eiendomsutvikler Sørkapital har erfaring med ungdomsboliger i Kristiansand og står som utbygger av 35 boliger på Lomtjønn i Vennesla.

- Lei av boligkø

Daglig leder Kenneth Osmundsen opplever en eldrebølge i Vennesla sentrum.

— Det er nok flere grunner til det. Nærhet til butikker og prisnivå, som ligger høyt over det vi selv bygger på Lomtjønn, spiller inn. Jeg tror også at mange som står i kø for å skaffe seg kommunal bolig blir lei og heller kjøper egen bolig. Og de som kjøper, er pensjonister med kapital, mener Osmundsen.