OSLO: - Nå har det kommet snø på Sørlandet igjen. Mesteparten falt i natt og litt kom i dag morges. Resultatet er fullstendig kaos på veiene. Hos oss opplever vi at trafikken står bare det noen snøfnugg i lufta, fortalte Terje Damman på en nasjonal veikonferanse i regi av organisasjonen Nei til frontkollisjoner fredag ettermiddag.

Dødsvei

Under sitt innlegg trakk han frem de siste ukenes oppslag fra Fædrelandsvennen, der det har blitt satt fokus på alle trafikkulykkene langs stamveien gjennom Sørlandet.

— Statssekretær Geir Pollestad (Sp) var nettopp på Sørlandet, og han kalte det selv en av landets siste dødsveier, sa Damman.

Han pekte på at han er glad for at Pollestad langt på vei lovet firefeltsvei fra Kristiansand til Vigeland.

— Det er veldig bra. Vi skjønner at det ikke kan rulles ut firefeltsvei hele strekningen på en gang, men vi er litt skuffet over at det ikke planlegges for fire felt til den dagen trafikkgrunnlaget er der, la fylkesordføreren til.Fredag kveld skal han sammen med flere ordførere og sentrale politikere fra Sørlandet gå i fakkeltog i hovedstaden. Etterpå skal han holde appell foran Stortinget.

Politikerne og de andre som går, skal holde 598 fakler, én for hver trafikkdrepte i frontkollisjoner fra 2006 til 2012. ## Kritisk dårlig

Terje Damman peker på at det ikke bare er dødsulykkene som gjør veinettet på Sørlandet kritisk dårlig. Han pekte på eksempler fra i fjor vinter der trailere ble stående fast i de mange dalførene som E39 krysser.

Trafikken stod bom stille ved Holmenfoss kro i Søgne fredag etter at trailere slet med å komme på Trybakken. Foto: Inger Halvorsen

— Medisiner fraktes langs veien med vogntog. Da utenlandske vogntog sto fast, kom heller ikke andre vogntog frem. Resultatet ble medisinkrise i Rogaland, eksemplifiserte fylkesordføreren.Han trakk også frem trafikksituasjonen i Kristiansand sentrum.

— Når det skjer en ulykke i en av tunnelene, står trafikken i hele byen. Utrykningskjøretøy kommer ikke fram fordi det ikke finnes omkjøringsveier, fortsatte Damman.

Står sammen

Han fortalte de andre veipolitikerne at Agder står sammen om flere veiprosjekter landsdelen ønsker gjennomført: Motorvei fra Tvedestrand til Arendal, motorvei fra Kristiansand til Stavanger, løsning på trafikkutfordringene i Kristiansand, vei som er bred nok til å ha gul stripe gjennom hele Setesdal og ny vei fra E 18 til Kjevik.

— Dette vil redusere ulykkene. Men det vil også gi vekst for næringslivet i regionen og være en viktig faktor for å løse levekårsutfordringene, sa Terje Damman på en dag som veimyndighetene i landsdelen karakteriserer som vinterens verste.