KRISTIANSAND: — De var iskalde da vi fikk dem om bord, forteller Digna Hielsom, som sammen med ektemannen reddet dem da de kom seilende forbi på vei fra Skagen i Danmark til Kristiansand.

REDDET: Her ligger den nederlandske havseileren og den lille gummi-jolla, som ligger til tørk etter nattens strabaser. Foto: Magnus Stedje Fossen

— Men jeg skjønner ikke hva de gjorde ute i en så liten båt midt på natta, sier Hiel.- Det var bare et påfunn, sier Marius til Fædrelandsvennen.

— Et dårlig påfunn, legger Daniel til.

Test-tur

— Båten ble stjålet i fjor. Dette var den første test-turen etter at den kom til rette igjen, forteller Daniel.

Ingen av de to mennene i 20-årene ønsker å stå fram på bilde eller med fullt navn. Men de er svært takknemlige overfor det nederlandske ekteparet som reddet dem klokken 04.30 natt til mandag.

— Da hadde vi drevet utover med strømmen i tre-fire timer, anslår Daniel.

Iskaldt

— Så hva skjedde?

JOLLA: Dette er den åtte fot store gummi-jolla av merke Quicksilver, med en 9,9 HK påhengsmotor, som gikk rundt på Byfjorden i bølgene fra en forbipasserende båt. Foto: Magnus Stedje Fossen

— Vi var ved innløpet til Otra da vi veltet i bølgene til en passerende båt. Gummi-jolla er åtte fot. Den gikk rundt, og vi holdt oss fast mens den lå opp-ned, forteller Daniel.- Det hele skjedde veldig fort. Jeg tror ikke båten som lagde bølgene så oss en gang, sier Marius.

— Så drev vi utover med strømmen fra elva. Det kunne gått virkelig galt, mener Daniel.

De fryktet ikke for livene sine. Men Marius' mobil var tom for strøm. Daniels telefon knelte i møtet med saltvann. Dermed fikk de ikke varslet noen om uhellet.

— Så vi blåste i fløyta på redningsvesten i ett sett. Men ingen hørte oss, sier Marius.

REDNINGSVESTENE: Dette er redningsvestene som Daniel og Marius brukte da gummi-jolla deres veltet på Byfjorden natt til mandag. Foto: Jan O. Eide

— Og ingen andre båter passerte før den nederlandske seilbåten kom, sier Daniel.

— Det var sinnssykt kaldt, forteller Marius.

— Iskaldt, legger Daniel til.

Reddet

Det nederlandske ekteparet trodde det var noen som fisket, da de kjørte inn mot gjestehavna. Jolla med de to mennene lå da midt i leia til danskeferja, en halv nautisk mil sør for Bragdøya-Odderøya.

— Det var egentlig tilfeldig at vi så dem. Min mann trodde det var noen som fisket. Men så la han merke til at de veivet med armene. Deretter hørte vi at de ropte, forteller Digna Hiel.

— De var iskalde da de kom om bord. Antakelig i sjokk. De ble sendt i dusjen og så fikk vi på dem noen varme klær, forteller hun.

— Nederlenderne var utrolig greie. Vi fikk en varm dusj, varme klær, varm te og mat, forteller Daniel.

— Men hva de gjorde ute i en slik liten gummi-jolle midt på natta, det skjønner jeg ikke, sier Digna Hiel.