Klinikkdirektør Kari Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikkene advarer ungdom som sliter med depresjoner eller andre plager mot å avreagere med alkohol eller andre rusmidler. Kommentarene kommer i kjølvannet av uttalelsene til forskningsleder Sverre Nesvåg.

— Noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol. Det handler om å tillate seg litt slækk, å ikke tviholde på kontroll og perfeksjonisme absolutt hele tiden, sier Nesvåg, som er forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR).

Klinikkdirektør Kari Lossius tror Nesvåg må ha spissformulert seg.

— Jeg antar at Nesvågs poeng er at ungdom godt kan ta seg litt mindre høytidelig. Men det finnes neppe noen seriøse rusforskere som vil anbefale alkohol som medisin mot depresjoner og stress, sier Lossius til bt.no.

- Snakk med venner

En nasjonal undersøkelse viser at mange norske tenåringer er mye hjemme, er opptatt avskolearbeid og fysisk aktivitetet. Forskere frykter imidlertid at ungdommens perfeksjonisme også fører til sykdom.

Én av fem jenter i 10.klasse rapporterer om depressive symptomer. Stress er det mest vanlige symptomet. Det er i lys av disse funnene at forskningsleder Nesvåg uttaler at noen ungdommer med fordel kan drikke litt alkohol.

Det er en løsning klinikkdirektør Kari Lossius ikke stiller seg bak.

— Jeg vil heller anbefale ungdom som sliter med livet å snakke med venner eller søke profesjonell hjelp fremfor å ty til alkohol eller valium. Å gå på fylla er i hvert fall ikke løsningen, sier Lossius.

— Kan uttalelsene til Nesvåg få uønskede konsekvenser?

Advarer

— Jeg tror ikke det. Ungdommer er generelt oppegående og opplyste, men hvis noen tolker uttalelsene som en oppfordring til å ta seg en fyllekule, er det helt klart negativt, sier Kari Lossius.

Klinikkdirektøren stiller seg også tvilende til om det faktisk stemmer at ungdom er mer deprimerte og stresset enn før.

— Spørsmålet er om det faktisk er en økning i omfanget av depresjoner, eller om det snarere er sånn at dagens ungdommer forteller mer om hvordan de opplever hverdagen, sier Kari Lossius.