Tine Sundtoft har gode minner fra tiden som ungdomspolitiker i Høyre på 80-tallet, da både vennskap og nettverk ble etablert. Foto: Kristin Ellefsen
Miljøvernminister Tine Sundtoft og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har utviklet et nært vennskap siden de traff hverandre som ungdomspolitikere på 80-tallet. Foto: Kristin Ellefsen
Latteren satt løst også hos statsminister Erna Solberg da Fædrelandsvennens reporter Øivind Holthe viste det 25 år gamle bildet. Foto: Kristin Ellefsen

OSLO: – Ja, men det var jo slik det skulle være, da, sier kommunal— og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner til sitt eget forsvar - konfrontert med bildet av seg selv i hvite tennissokker, mokasiner og en bukse som sikkert kunne vært en halv meter lenger.

Også statsminister Erna Solberg ler hjertelig når Fædrelandsvennen ruller ut det gamle bildet fra landsmøtet i Haugesund i 1989. – Oj sann, dette bildet kan vi ha mye moro med, ler den ferske statsministeren.

Tine Sundtoft har gode minner fra tiden som ungdomspolitiker i Høyre på 80-tallet, da både vennskap og nettverk ble etablert. Foto: Kristin Ellefsen

Fædrelandsvennen møter Erna Solberg og ministrene hennes i Vandrehallen på Stortinget rett etter at førstnevnte la fram regjeringserklæringen for Stortinget.– Hva tenker du om at det i dag, 25 år senere, er fire ministere, en statsminister og én parlamentarisk på dette bildet?

– Ja, du vet, sånn er det bare, sier statsministeren og løper videre til neste tv-kamera.

Vennskap og nettverk

Det kryptiske svaret til tross; det vennskapet og nettverket som ble etablerte i Unge Høyre på 80-tallet — fanget på et bilde fra landsmøtet i Haugesund - har denne uken gitt Elisabeth Aspaker jobb som fiskeriminister. Tine Sundtoft er blitt miljøvernminister. Børge Brende er utenriksminister og Jan Tore Sanner er kommunal- og moderniseringsminister.

Erna Solberg - helt foran og i midten på det gamle bildet - er i nøyaktig samme posisjon i dag, nå altså som statsminister.

Jan Tore Sanner mener bildet illustrerer hvordan et sterkt engasjement i Unge Høyre bidro til å gi dem alle ledererfaring i tidlig ungdom og herunder meget god politisk innsikt.

– Men først og fremst vekker bildet veldig mange gode minner, sier den ferske ministeren.

Miljøvernminister Tine Sundtoft og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har utviklet et nært vennskap siden de traff hverandre som ungdomspolitikere på 80-tallet. Foto: Kristin Ellefsen

Nære vennskap ble knyttet, og for mange er vennskapet blitt sterkere med årene.Selv om Jan Tore Sanner fulgte drømmen om en politisk karriere, har vennskapet med Tine Sundtoft fra Lillesand – som i hele 18 år var ute av politikken – vokst seg mye tettere med årene.

Passet på Sanner

– Tine og jeg ble veldig gode kolleger og venner da hun ble min generalsekretær i 1990. På mange måter ble hun satt til å passe på meg, sier Sanner.

Det unge radarparet arvet enkelte konflikter i partiet. I jobben med å styre skuta mot smulere farvann, lærte de hverandre veldig godt å kjenne.

Jeg er fadder til en av Tines gutter, og hun er fadder til et av mine barn.

– Vi passet godt på hverandre og ble et veldig godt team, bekrefter den nye miljøvernministeren, Tine Sundtoft.

Karrierene deres tok ulike retninger, men vennskapet ble likevel sterkere. Så sterkt at de er faddere for hverandres barn.

– Jeg er fadder til en av Tines gutter, og hun er fadder til et av mine barn, bekrefter Sanner.

– Har du savnet henne i politikken?

– Det blir feil å bruke ordet savne, Tine er en person som gjør en god jobb uansett hvor hun er. Hun har vært usedvanlig profesjonell, både som regiondirektør i NHO og som fylkesrådmann, og hun har en stor gjennomføringskraft, sier Sanner.

– Hadde du tro på at hun skulle gjøre politisk comeback?

Erna spurte om Tine

– Vi har ikke snakket så mye om det, men du vet: En gang politiker, alltid politiker.

– Ble du spurt til råds av Erna Solberg om Tines kandidatur som minister?

– Ja, Erna spurte meg, men hun spurte helt sikkert mange andre også.

Tine Sundtoft bekrefter at hun har hatt kontakt med flere av høyrekollegene på bildet fra 1989, og hun utelukker ikke det hun bidro med den gangen, gjorde Erna Solberg trygg på at hun også i dag var riktig kandidat til ministerjobben.

Latteren satt løst også hos statsminister Erna Solberg da Fædrelandsvennens reporter Øivind Holthe viste det 25 år gamle bildet. Foto: Kristin Ellefsen

– Selv om jeg forlot partipolitikken til fordel for andre jobber, så vil man jo gjennom et slikt nettverk og vennskap holde seg oppdatert på hva en står for, og jobber med. Når det er sagt; jeg kjenner ikke til ett eneste nettverk som kan erstatte hardt arbeid, sier Tine Sundtoft.Hennes etter hvert så berømte lutefisklag har allerede blitt behørig kommentert i norsk presse de siste dagene. Forklaringen på hvorfor Jan Tore Sanner ikke er del av lutefisklaget er såre enkel.

– Vi nekter å sette fram pølser ti ham. Jan Tore er ikke velkommen før han lærer seg å spise lutefisk, sier Sundtoft.

Gode minner fra gamle dager

Kristin Clemet husker landsmøtet i 1989, og at Børge Brende som Unge Høyre-leder holdt et flammende innlegg for miljøet som tok hele landsmøtet med storm.

Jeg har alltid hatt sansen for henne. Hun er grepa, har beina på jorden, er hardt arbeidende og lite poserende.

– Jeg husker Tine Sundtoft fra den gangen, og hun jobbet i NHO da jeg var der. Så vi kjenner hverandre fra langt tilbake. Jeg har alltid hatt sansen for henne. Hun er grepa, har beina på jorden, er hardt arbeidende og lite poserende, sier hun.

– Dette bildet husker jeg godt, sier utenriksminister Børge Brende. Det er ikke så lett å kjenne igjen alle sammen med 80-tallsfrisyre— og klær, men Tine Sundtoft som står foran meg på bildet husker jeg veldig godt. Hun var allerede da en meget slagferdig politiker. Så har vi Erna helt i fremste rekke i midten den gangen også. Det kan vi vel se som et tegn på hva som var i vente, sier Brende.

– Å, det var good old days!

– Ganske utrolig å se igjen det bildet etter så mange år, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker når hun får se historien i sort hvitt.

– Jeg har holdt kontakten med Tine siden den tiden. Vi har truffet hverandre i Oslo av og til og så har jeg besøkt henne på hytta.

Andre Støylen er også en av de som ble avbildet i 1989, og som også er i lutefisklaget.

– Tine var en praktiker. Dette var en tid med ideologisk oppvåkning, og oppi dette var hun en person som var mest opptatt av å få ting gjort. Jeg opplever at hun har fortsatt den linjen, sier Støylen. Lutefisklaget har møttes årlig. I tillegg til Støylen og Sundtoft, er både Vidar Helgesen (statsråd ved statsministerens kontor) og Elisabeth Aspaker medlemmer.

– Det er jo litt artig, siden de fleste av oss i store perioder ikke har holdt på med politikk. Og så blir tre med i regjering på samme dag, sier Støylen.

– Vi var alle opptatt av å gjøre noe med miljøprofilen. Det var noe hele Unge Høyre var samlet om, sier Støylen.