AUDNEDAL: Seland priser seg lykkelig over å være i livet etter hans litt for spennende døgn i juni.

49-åringen har vært en av Sørlandets mest profilerte ordførere med en rekke utspill i årenes løp, ikke minst da han meldte politimesteren til SEFO for tjenesteforsømmelse. Men det siste året har det vært mer eller mindre taust fra ham.

— I lang tid før infarktet var jeg helt ut av form. Å gå i trapper peste meg ut, og det ble til at jeg kun gjorde det jeg måtte i jobben og hjemme, forteller Seland.

I januar gikk han til lege, her måtte det være noe galt.

— Legen undersøkte meg, og mente det kunne være noe med hjertet. Det ble derfor tatt en EKG-undersøkelse. Men sykehuset som sjekket resultatet kom til at jeg ikke var i en risikosone, sier Seland.

Han "friskmeldte" derfor seg selv, og drev videre på.

Elendig form

— Formen var jo like elendig, så her var det viljen som gjorde at jeg kom meg gjennom mange av dagene, forteller han.

Seland har fra før diabetes og prolaps i nakken, og er derfor godt vant til å kjenne på smerter. Så at han nå i tillegg var ute av form, prøvde han å overse.

— Jeg trodde kanskje jeg hadde stille lungebetennelse.

Våren ble et slit, helt uten "power" som han sier. Og i en junidag skjedde det.

— Da jeg måtte ta en pause midt i en liten trapp, skjønte jeg at noe var riv ruskende galt. Neste morgen gikk jeg til legen igjen, helt utslitt, forteller han.

Og legen på Byremo nølte ikke: Seland hadde hatt hjerteinfarkt og det kunne stå om livet. Med blålys ble han sendt først til sykehus i Kristiansand for undersøkelse, før det bar til Arendal og rett på operasjonsbordet.

Gjennom blodårene

Her befinner seg Norges fremste kirurger innen operasjon med bruk av såkalt stent. Dette er en sylinder som føres i en av pasientens blodårer eller andre deler av kroppen for å åpne forsnevret vev. Og mens Seland lå våken og så på, ble han via en blodåre operert rundt hjertet. Det hele var gjort på en time.

— Jeg har ikke ord for en slik profesjonalitet. Det var slik en ro både før jeg kom til sykehuset og underveis i operasjonen, og jeg følte meg helt trygg, sier ordføreren.

I etterkant sa kirurgen at Seland hadde hatt fantastisk flaks. Marginene var på hans side, men det kunne meget lett ha gått galt.

— Jeg hadde blant annet flaks fordi jeg fikk infarktet på en langsom måte. Om det hadde skjedd akutt kunne dette vært min siste time, sier han.

Fikk infarkt før

Det ble også konstatert at han hadde hatt infarkt noen uker tidligere.

— Og når jeg tenker etter våknet jeg en natt med kraftig verk og drivende våt av svette. Det var nok da, sier han.

Allerede to timer etter operasjonen var Seland oppegående. Og etter noen dagers observasjon på sykehuset i Kristiansand kunne han dra hjem.

— Formen var markert bedre med en gang, sier han, dypt takknemlig over norsk helsevesen.

Nå er han halvt sykemeldt, noe han trolig vil være ut året. Beskjeden fra legen er klar: Han må begynne å trene og få et bedre kosthold.

— Det er jo bare å innrømme, jeg har vært svært inaktiv i mange år. Å hente posten i postkassa hundre meter unna har gått per bil. Det må det bli slutt på, smiler Seland.

Kjedelig med trening

Han synes det å trene er drepende kjedelig, men skjønner at han må. Og forventer at alle fra nå maser på ham om å trene.

Det er også nødvendig med et opphold på et rehabiliteringssenter for opptrening.

Etter hvert regner han med å være tilbake for fullt som ordfører, og med sitt vante overskudd og humør.

— Det er klart at jeg gjør jeg meg mange tanker om hvor skjørt livet er. Jeg er blitt enda mer opptatt av å fortelle folk hvor mye jeg setter pris på dem. Og jeg ber folk som blir sinna over bagateller om å tenke seg om litt til. Det kan nok være nyttig for noen og en hver av oss, mener 49-åringen.