VALLE: Planutvalget behandlet tirsdag kveld søknaden fra eierne av Valle Motell og Camping om å omdisponere stedet fra campingplass til asylmottak for 80 beboere.

Behovet for å ha en overnattingsplass og bevertning nær kommunesenteret veier tungt for både næringsforeningen i Valle – som har protestert mot planene – og politikerne i planutvalget.

Rådmann Eivind Berg, som innstilte på avslag på dispensasjonssøknaden, skriver i saksutredningen at Valle ønsker å være en turistkommune. Dette har kommunen satset mye på. Da vil det være negativt å drive annen virksomhet på arealet til Valle motell enn camping, overnatting og servering.

I tillegg til de 80 asylplassene på motellet, vil driftsselskapet Mottaksdrift plassere ca. 40 asylsøkere andre steder i kommunen.

Hvorvidt Mottaksdrift vinner anbudskonkurransen overfor UDI om asylmottak, gjenstår imidlertid å se. Fire tilbydere hadde meldt seg før fristen gikk ut 1. november.

Flere bygdefolk og næringsdrivende har protestert mot å få et mottak som tilsvarer ti prosent av innbyggertallet i Valle sentrum. Blant disse er Ørnulf Hasla som driver sølvsmedbedriften Hasla i kommunesentrum. Hasla har tidligere truet med å stanse all fremtidig utvidelse av sin næringsvirksomhet i kommunen om asylmottaket kommer.

Ørnulf Hasla sier nå til Fædrelandsvennen at han er glad for vedtaket i planutvalget og at han regner det som sannsynlig at også kommunestyret sier nei når de skal behandle søknaden 27. november.