De utsprengte massene brukes til å lage nye vie, sykkelsti og næringstomer på Skaiå. Foto: Kjell Inge Søreide
Det nye kraftverket sprenges inn i fjell. Hallen inne i fjellet er omtrent like stor som den gamle turbinbygningen fra 1955. Foto: Kjell Inge Søreide

IVELAND: — Vi er godt i rute. Fjellhallen ser nå ut som rene katedralen, sier prosjektleder Geir Konsmo.

Iveland kraftverk åpnet i 1955, men har aldri greid å utnytte elvas vannføring fullt ut. Middelvannføringen ved Iveland er 130 kubikkmeter vann i sekundet, og det gamle kraftverket sluker bare 116. Dermed blir det et stort flomtap hvert år.

Øker kapasiteten

Med Iveland II øker slukeevnen til 216 kubikkmeter i sekundet. Det nye kraftverket skal ligge i en gigantisk fjellhall. Det bygges nesten to kilometer nye tunneler. Kapasiteten vil øke med 150 gigawattimer i året, til samlet 500. Det tilsvarer årsforbruket til 25.000 husstander.

Fjellhallen er nå halvveis sprengt ut. Den er på 20 ganger 30 meter med 15 meter takhøyde. Etter hvert skal takhøyden dobles.

50 i sving

— Veidekke har hovedentreprisen og Terrengtransport er underleverandør. Over 50 personer jobber på anlegget nå, forteller Konsmo.

Agder Energi investerer 750 millioner kroner i Iveland II, som skal være i drift fra våren 2016. Agder Energi og Iveland kommune samarbeider tett om prosjektet. Steinmassene som sprenges ut brukes til nye veier og sykkelstier i området rundt barnehagen på Skaiå.