Salget av nye leiligheter falt med 54 prosent, småhus med 17 prosent og eneboliger med 32 prosent november i år, sammenlignet med november i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Fra november 2012 til samme måned 2013 falt igangsetting av nye boliger med 43 prosent. Småhus med 44 prosent, eneboliger med 14 prosent og leiligheter med hele 61 prosent.

I dag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for november. Boligsalget bremser opp, ifølge foreningen.

Salget av nye boliger falt med 39 prosent fra samme tid i fjor. Leiligheter med 54 prosent, småhus med 17 prosent og eneboliger med 32 prosent. Akkumulert ligger kan det ligge an til et fall på ni prosent i 2013. — Salgsutviklingen fremover vil gi oss et svar på om den fallende utviklingen vi har sett spesielt etter sommeren, er starten på en mer langvarig trend som igjen fort gir ringvirkninger til reduksjon i boligproduksjonen, sa Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, i oktober om igangsetting og salg tredje kvartal i år.

- Fortsetter den fallende utviklingen?

— Det er fortsatt litt tidlig å se. Tallene for november er fremdeles veldig svake, spesielt i salget. Vi tror fremdeles det er en litt psykologisk effekt som spiller inn. Vi tror og håper at vi vil se bedring på nyåret. Vi tror en del av utviklingen har kommet av nedsnakking av markedet og konkret innstramming fra bankene, sier Jøns Sjøgren, markedssjef i Boligprodusentenes Forening.

Boligprodusentenes Forening mener myndighetene blant annet må redusere egenkapitalkravet til 10 prosent for å endre på den negative trenden.

Ikke overrasket

Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, er ikke overrasket over de negative tallene.

— Når prisene synker generelt i markedet, synker salg og igangsetting av nybygg. Markedet er ekstremt konjunkturfølsomt og sårbart. Prisene er høye og marginene for utbygger små. Nybyggmarkedet rammes direkte, sier Øye.

— Det som er synd når det faller så mye er at det blir ytterliggere press på bruktmarkedet, sier Øye.

Han peker på at et fallende nyboligmarked kan gi en ny prisoppgang i bruktboligmarkedet.

— Prisveksten kan bli høyere enn det som er bærekraftig. Det blir en gjentagelse av situasjonen i 1992, 1997 og 2008, sier Øye.

Om hvordan nyboligmarkedet utvikler seg neste år har Øye og kollegene lagt til grunn en stabil konjunkturutvikling, men tror det skal holde hardt.

— Vi tror på bedring av markedet allerede første halvår av 2014. Det er ingen krise i norsk økonomi, og folk trenger bolig. Presset totalt i byggemarkedet er høyt, men det er ingenting som tilsier fall i prisene, sier Øye.

— Man får ikke noe kupp, nei. Finner du noe nytt du har lyst på får du ikke voldsomt prisavslag, det tar mer enn en måned. Men prisene vil kunne korrigere på nyproduserte leiligheter, sier Øye.

Salget falt i tredje kvartal

Da Boligprodusentene presenterte boligstatistikken for tredje kvartal i oktober kunne de rapportere om høy igangsetting av nye boliger i september. Samtidig falt salget av nye boliger. Økningen i igangsettingen var 13 prosent, mot ti prosent fall i salget.

Per Jæger uttalte at det ikke er mange kvartaler der man har hatt så få solgte nyboliger som tredje kvartal 2013. Samtidig mente han det ikke ville bli så dramatisk som under finanskrisen.