KRISTIANSAND: — Prisen har nok avgjørende betydning når foreldre velger om barna skal på sfo. Sfo-prisen er høy her i byen og i andre sørlandskommuner. Særlig for foreldre som flytter hit fra andre land, og som ikke har så god råd, sier sfo-leder Terje Taxerås på Øvre Slettheia skole i Kristiansand.

På landsbasis har antall barn i sfo økt med 7000 de siste fem årene. Den største økningen har skjedd i Oslo, med en økning på 3000 barn.

I Vest-Agder er antall barn i sfo imidlertid redusert de siste fem årene, med 224 barn. I Kristiansand er det 100 færre barn enn for fem år siden. Dette skoleåret går 4498 barn på sfo her i fylket.

- Nøkkelbarn er akseptert

— Prisen forklarer nok en del. Men jeg tror det også har med foreldrenes arbeidssituasjon å gjøre. Yrkesaktiviteten blant kvinner er lavere på Agder. Med mange deltidsansatte, er det ikke sikkert behovet for sfo er så stort, sier velferdsforsker Ann Christin Nilsen i Agderforskning.

Mindre bruk av sfo kan også tyde på at barn går alene hjem med nøkkel rundt halsen.

— Å være nøkkelbarn er mer allment akseptert nå enn før. Begrepet er ikke stigmatiserende. Dessuten legges flere fritidsaktiviteter tett opp til skoleslutt, slik at barna nærmest går direkte over i organisert aktivitet etter skolen, sier Nilsen.

Raser over prisen

Fædrelandsvennen skrev fredag at sørlandskommuner har sfo-er som er blant de dyreste i landet. Foreldre i Kristiansand raser over månedsprisen på 2337 kroner for 20 timer i uka i en fersk brukerundersøkelse. En barnehageplass koster 2330 kroner, og der er oppholdstiden dobbelt så lang.

— Min opplevelse er at foreldrene er fornøyde med kvaliteten, men misfornøyde med prisen. Her på Øvre Slettheia går cirka halvparten av elevene i sfo, og tallet er stabilt. Det er nok mange med hjemmeværende eller deltidsarbeidende foreldre, for jeg har inntrykk av at barna som går rett hjem etter skolen, har foreldre hjemme, sier sfo-leder Taxerås.

Politikerne i Kristiansand oppvekststyre skal behandle brukerundersøkelsen for sfo på tirsdag, og kan legge føringer for eventuell justering av betalingssatsene. i Aust-Agder er det økning på 97 barn i sfo i forhold til for fem år siden.