VANLIG SYN: Her har familiehunden Tinka blitt renset for en flått den hadde fått etter en tur. Foto: Reidar Kollstad

GRIMSTAD: — Malene var langt mer en vanlig tenåringstrett, det var som ME-symptomer, forteller jentens mor. Begge søstrene har vært syke av flåttbitt og er behandlet for borreliose.

16-åringen Malene Melbye var den første av søstrene som ble syk. Hun startet med å hangle, fikk dårlig immunforsvar og hvite flekker på armene. Samtidig ble hun utmattet og hadde mye hodepine.

Malene kom til legen og ble satt på en sterk antibiotikakur. Samtidig fikk hun store doser med immunstimulerende kosttilskudd og ble raskt mye bedre.

Tok et halvt år

Et år senere var det lillesøsteren Nora (13) sin tur. Den tidligere så aktive jenta ble sliten, hadde leddsmerter og måtte slutte med friidrett. Likevel ønsket hun å være aktiv og gikk opp på Preikestolen med sin far.

Da turen var over, var knærne hennes så hovne at hun knapt kunne gå. Hun ble behandlet på Sørlandet sykehus og satt på kraftig antibiotikakur.

For henne tok det en et halvt år å bli frisk. Nå er hun like kvikk som før, og deltar både på dans og andre fysiske aktiviteter.

Ingen rød ring

— Det er tankevekkende at det er flere år, minst tre-fire siden vi sist så en flått som satt fast på huden deres. Ingen av dem hadde rød ring rundt stikket. Man må derfor være veldig oppmerksom på symptomene som ikke har vært der før og som kan være så forskjellige, sier moren.