KRISTIANSAND: — Vi går inn i sonderingene med et åpent sinn og realisme. Helheten er det viktigste. Viktige saker for oss blir asylpolitikk, alkoholpolitikk, kristne verdier, landbruk, miljø og kampen mot fattigdom, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad til Fædrelandsvennen.

Mandag ettermiddag satte de fire borgerlige partiene seg ned for å diskutere muligheten for et regjeringssamarbeid. Ifølge Ropstad kommer KrF til bordet uten absolutte krav. Han har selv vært delaktig i å utarbeide notatet som KrF nå bruker som grunnlag.

— Vi har utarbeidet et notat som partiledelsen tar med seg til samtalene, slik at de har et godt grunnlag for å kunne presentere KrFs posisjon på viktige områder. Her beskrives det noen smerteterskler, men vi har ikke laget noen detaljert kravliste. Vi kommer ikke med noe ultimatum på dette stadiet, sier Ropstad.

Høyre har pekt ut oljeboring i Lofoten og asylpolitikken som to av de vanskeligste sakene. Her står Frp på den ene siden og KrF og Venstre på den andre. Skjenkepolitikk, bompenger og bruk av handlingsregelen har blitt pekt ut som andre stridstemaer.

— Jeg ser i media at noen partier allerede har begynt å skissere mulige kompromisser. Det ser jeg på som positivt. Det blir veldig spennende å se hvilken holdning partiene kommer med til sonderingene, sier Ropstad.

Frp ordknappe

Fylkesleder i Vest-Agder Frp, Arild Birkenes, er svært ordknapp om hvilke saker Frp vil ha gjennomslag for.

— Media skal ha honnør for spekulasjonene de har kommet med. De er flinke til å finne på saker, sier Birkenes til Fædrelandsvennen.

— Kommer posisjoner og departementer til å være en del av samtalene allerede nå?

— Det ligger nok i bakhodet, men kommer i siste rekke. Nå skal man bli enige om en ny retning og deretter lage en samarbeidsplattform. Dersom man kommer fram til et forhandlingsgrunnlag blir det opp til Frps landsstyre å godta eller forkaste dette grunnlaget, sier Birkenes.

Ikke ultimatum

– Venstre har i valgkampen vært klar på at vi ikke skulle stille ultimatum i forkant av regjeringsforhandlingene. Det er ingen hemmelighet at miljø og integreringspolitikk er viktige saker å få gjennomslag for. Jeg mener vi ikke skal gå inn i en regjering for enhver pris, men hvor grensen går må forhandlingene vise, sier leder På Koren Pedersen i Agder Venstre.

Ledertrioen møtes

Under sonderingene på Radisson Blu i Nydalen i Oslo møter 12 representanter, 3 fra hvert parti. Fra Høyre møter leder Erna Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie. Fra Frp kommer leder Siv Jensen og nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen.

Fra sentrumspartiene kommer leder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen fra KrF, og fra Venstre møter leder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen.

Solberg har hele veien ønsket seg alle fire partier i regjering. Frp på sin side har sagt at de vil samarbeide med alle partiene, men vil ikke støtte en regjering de ikke er en del av. Sentrumspartiene har sagt at de støtter en ikke-sosialistisk regjering, men ser det som usannsynlig at de går i regjering med Frp.