VENNESLA: Den smått kuriøse saken dukket opp etter at Hunsfos Fabrikker gikk konkurs, og nye eiere i vår overtok for å skape en næringspark i de tidligere fabrikklokalene.

Hunsfos Fabrikker sto som eier av eiendommen, men i 1980 ble tomta målt opp og klargjort for at Vennesla kommune skulle overta. Skjøtet for eiendomsoverdragelsen er det imidlertid ingen som kan fremskaffe, og dermed har ikke kommunen dokumentasjon på at de faktisk eier tomta.

Ingen dokumentasjon

Om det i det hele tatt ble skrevet ut et skjøte den gang er også usikkert. Dermed er det de nye Hunsfos-investorene som nå eier tomta, og kommunen må bla opp for å sikre seg eiendommen.

— I 1980 bevilget kommunestyret penger til kjøp, men vi har ikke dokumentasjon på kjøpet. Derfor ønsker vi å gjennomføre kjøpet nå på en ordentlig måte, og har gitt et rimelig tilbud til de nye eierne, sier Lars-Jørgen Hauge, som sitter i kommunens forhandlingsutvalg, til Fædrelandsvennen.

Det er teknisk etat i kommunen som i lang tid har disponert tomta, og kommunen har da hatt et leieforhold med Hunsfos Fabrikker. Men så kom eierskiftet på Hunsøya.

— Det var de nye eierne som tok opp denne saken, da de ville vite hva de faktisk eide av eiendom. Nå har vi gitt dem et tilbud på tomta, og så venter vi på et utspill fra dem, sier Hauge.

Summen som nå legges på bordet vil kommunen imidlertid ikke ut med – av omsyn til dens egen forhandlingsposisjon.

— Men vi antar at vi tilbyr en akseptabel sum, sier Hauge.

- Viktig tomt

Alf Tellef Neset i byggforvaltningen i Vennesla håper kommunen nå for ordnet opp i det 32 år gamle tomtekjøpet, men har ingen svar på hva som skjedde den gang.

— Det er et godt spørsmål. Det ser ut som tomta aldri ble overskjøta. Men det er så lenge siden at alle som var involvert den gang har pensjonert seg. Det kan tenkes at tomta ble betalt for den gang, men det finnes ingen papirer på det, sier han.

Teknisk etat bruker i dag eiendommen til lager- og garasjeplass.

— Det er en viktig tomt for oss, så vi vil gjerne få ordnet opp i dette, sier Neset.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å komme i kontakt med Hunsfos-investorenes talsmann, Agnar Espegren.