SØGNE: — Jeg kan ikke love deg åtte kasser i morgen, men jeg skal prøve, sier sjåfør Elisabeth Johnsen fra Søgnejordbær DA etter å ha levert årets seks første kasser til Coop Extra i Vågsbygd tirsdag.

I løpet av dagen fraktet Søgne-produsenten ut 600 kilo (100 kasser) til forretninger i Songdalen, Vågsbygd, på Tinnheia og Hellemyr – i tillegg til hjembygda.

22 bærplukkere tråler åkeren for at også resten av Kristiansand skal bli forsynt i løpet av dagene som kommer. Foreløpig plukker de jordbær som har vært tildekket, og derfor rødmer tidligere.

Syltetøy om to uker

Mot slutten av neste uke anslår de at bær som er fremstilt på "gamlemåten" – under åpen himmel – blir modne.

Høysesongen er et par uker forsinket på grunn av en kjølig forsesong. Så det er i tidligste laget å klargjøre spann og frysepulver.

UMETTELIG BEHOV: - Endelig! Kundene har begynt å spørre etter de norske jordbærene, forteller frukt- og grøntansvarlig Aasne Flottorp ved Coop Extra i Vågsbygd, som satte prisen til 29,90 kroner kurven. Foto: Vegard Damsgaard

— Det blir ikke noe volum før om 14 dager. Da kan du begynne å kjøpe i kassevis, opplyser Arild E. Berge, innehaver av Søgnejordbær.Prisen for norske bær ligger nå stort sett på 40–50 kroner, mens Coop-forretningen i Vågsbygd allerede har lagt seg på 29,90 – en pris de i praksis ikke tjener penger på.

— Vi vil ha mest mulig for bærene, dere kunder vil vel betale minst mulig. Du vet hvor mye det koster for en halvliter øl i byen? Å selge jordbær for under 25–30 kroner skulle ikke være lovlig, det må ligge der om de som produserer skal tjene penger, sier Arild E. Berge i Søgnejordbær.

- Øker for hver dag

Den harde vinteren har spist av avlingen for mange jordbærdyrkere. Likevel regner man med at 220 tonn lokale jordbær omsettes i løpet av sommeren.

— Det er uhorvelige mengder som skal ut for å dekke alle butikker på Agder. Foreløpig kjøres det ut 250 kasser om dagen, men det øker for hver dag som går, opplyser frukt- og bæransvarlig Thormod Larsen i Agder Bær og Grønt AS, som står for butikkdistribusjonen på Sørlandet.

Det er butikkjedene som bestemmer utsalgsprisen, mens oppgjørsprisen til produsenten varierer fra dag til dag. I fjor dukket prisen i butikk bare så vidt under 20 kroner, men ifølge Agder Bær og Grønt er det viktig med levelige marginer.

— Hvis prisene blir for lave er det ingen som vil fortsette med dette. Vi må doble produksjonen for å dekke etterspørselen i Agder og Rogaland. Vi øker for hvert år, men ikke så fort som markedet ønsker, derfor er vi avhengig av importbær som plukkes mens de er mindre modne. Bær fra distriktet skal være i butikk to til fire timer etter de er plukket, og har en mer intens smak og sødme, påpeker Larsen.

Han anslår en topp i forsyningen rundt 20. juli, og håper den varer i et par uker. I tillegg til en del kristiansandere er det flere i landsdelen som må vente noen dager før de får kortreiste bær: Mandal og vestover, Indre Agder, samt øst for Arendal.