— Jeg er redd liv skal gå tapt fordi vi vil få så mye dårligere tid til hver enkelt pasient som følge av alle de nye oppgavene vi blir pålagt, sier Sari H. Høgfeldt, fastlege i Sørlandsparken i Kristiansand.

fastlege003.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Hun er en av legene som står bak opprøret mot helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsens forslag til fastlegeforskrift som er ute på høring. 1700 fastleger, som utgjør 40 prosent av fastlegene, har undertegnet et protestbrev til helseministeren."Forslaget til ny fastlegeforskrift truer med å ødelegge fastlegeordningen. Vi ber om at departementet skrinlegger foreliggende forslag", heter det i brevet.

Reaksjonen startet som en e-postutveksling mellom enkelte fastleger da forskriften ble sendt på høring 22. desember, og har siden vokst til en proteststorm.

— Det ble mer og mer frustrasjon fordi forslaget er urealistisk. Politikerne har laget noe som de synes er fint, men som vi mener ikke er gjennomførbart. Og det er vi som blir sittende igjen med ansvaret og som får skyllebøttene etter at det er blitt skapt urealistiske forventninger hos pasientene, sier Høgfeldt.

— Fastlegeordningen har fungert bra, og nå har politikerne laget noe nytt uten utprøving og uten å ta oss med på laget. Pasientene blir prøvekaniner. Folk blir ført bak lyset, mener Høgfeldt.

Hun frykter at legene fremover skal måtte drive med byråkrati, møter og papirarbeid på bekostning av pasientarbeid. Skrekken er at det eksempelvis skal gå ut over folk som utvikler kreft.

— Det er endeløse krav som vil gjøre at vi ikke kan konsentrere oss om det viktigste. Det gjør at jeg er redd for å miste fokus på pasienten av frykt for å bli lovbryter, sier Høgfeldt. Hun lekser opp alle møter, rapporter og rådgiving den nye forskriften pålegger fastlegene.

— Som følge av forskriften, får vi ikke tid og ro til å bruke vårt etiske skjønn og medisinske kompetanse fordi vi bli overstyrt av detaljkrav. Det påfører oss stress og tidspress som vil føre til at vi får mindre tid til å være omsorgsfulle og fange opp sykdom, sier hun.

— Vi føler oss rett og slett mistenkeliggjort av helseministeren, og det er overraskende. For vi er ikke redde for å bli kikket i kortene, og blir det allerede i stor grad gjennom den tette samhandlingen vi har med Nav, sier Høgfeldt.

Debatten om fastlegeforskriften går hett på flere nettforumer, og det er opprettet et eget nettsted under navnet Fastlegeaksjonen. Nylig skrev 75 universitetslektorer og professorer i allmennmedisin i et brev at de ikke lenger vil kunne anbefale studenter å spesialisere seg i allmennmedisin og bli fastleger.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til NTB at hun tar imot alle konstruktive innspill. Hun gjør det klart at det er uaktuelt å forkaste forslaget, til tross for den kraftige kritikken.

– Det ser jeg ikke på som realistisk. Vi må gjennomføre høringsrunden og så vurdere innspillene som kommer. Det er selvfølgelig elementer i forskriften vi kan diskutere, sier hun.