FLEKKEFJORD: Den dramatiske fødselen skjedde på søndag i en ambulanse på riksvei 456 ved Fjotland — hele sju mil unna fødeavdelingen i Flekkefjord.

— På grunn av manglende mobildekning kunne jeg jo ikke få veiledning av jordmor over telefon. Dermed måtte jeg frem med fødselskofferten vi har i ambulansene og gjøre mitt beste, sier ambulansesjåfør og nå også jordfar, Alvik Svindland til Avisen Agder.

Søndag fikk han høyst uvanlige jobboppgaver da høygravide Evija Bardisjuna fikk rier og måtte føde i ambulansen på vei til Flekkefjord sykehus fra Knaben Gård.

Uten mobildekning

I tett snødrev med minusgrader og svært vanskelige kjøreforhold måtte ambulansesjåføren svinge inn i veikanten for å bistå Bardisjuna.

— Jeg var ikke mye høy i hatten da, det kan jeg fortelle deg. Det er ikke noe som vi absolutt vil ha i bilen hver dag, hvis en kan si det sånn, sier Svindland til fvn.no.

Med speilglatt føre endte bilen med å stå fast i et område uten mobil- eller radiodekning.

— Vi stod fast fordi det var så speilglatt, men kollegaen min var veldig glad for at det var han som satt bak rattet denne dagen og ikke bak i ambulansen slik jeg gjorde, for å si det sånn, humrer han.

Fødselshjelp er nemlig ikke hverdagskost for ambulansesjåfører. Faktisk er det 20 år siden sist at Flekkefjord-ambulansen har måtte håndtere en fødsel i bilen.

Varmeapparatet på fullt

— Jeg har aldri før vært med på tilsvarende, sier Svindland.

Med varmeapparatet på fullt i bilen, gikk fødselen unna i rekordfart og til alt hell uten komplikasjoner.

35 minutter etter at fødselen var overstått og Eva hvilte trygt på morens fang møtte Svindland ambulansen med både jordmor og sykepleier nede på Kvinlog. Et vaktbytte Svindland var svært takknemlig for.

Får ros

— Jeg gikk ut av ambulansen i bare kortarma genser og syntes det var mer enn passelig temperatur, ler Svindland, som kjente at det formelig kokte i den trange bilen under fødselen.

Nå får han ros for sin innsats som jordfar av den nybakte tobarnsmammaen:

— Alvik var veldig flink. Han hjalp meg utrolig mye, ba meg presse og holdt meg i hånden hele tiden. Jeg hadde ingen redsel eller panikk, sier hun til Avisen Agder.

Hun er ikke den eneste som skryter av ambulansesjåførens iherdige innsats under de dramatiske omstendighetene.

Tilbud om ekstravakter

Også fra fødeavdelingen i Flekkefjord lyder det lovord og tilbud om ekstravakter. Noe Svindland ikke har noen problemer med å takke høflig nei til.

— Nei, jeg vil ikke bli noen jordmor. Jeg vil heller ut på femten ulykkessaker enn å gjøre dette om igjen, humrer han og forklarer det slik:

— For det første er det ikke jobben vår, og dersom det oppstår komplikasjoner, så kan det fort bli dramatisk, sier han og priser seg lykkelig over at fødselen skjedde uten problemer.

Nå gleder han seg bare over at alt står vel til med den lille.

— Det var ei fin jente, ja, konstaterer han stolt.

Transportfødsler

Ved Sørlandet sykehus i Kristiansand viser statistikken at antall transportfødsler har holdt seg jevnt de siste årene og at antallet i så måte er synkende, tatt i betraktning at fødselsraten de senere årene har vært økende. I 2004 var det 1850 fødsler i Kristiansand, mens det de siste to årene har vært 2090. I 2011 var det 10 stykker som fødte før ankomst, men det i 2010 var 9 og det i 2009 og 2008 var 11. — Tallene innebærer de som har født hjemme i egen stue, som har født i ambulanse eller egen bil, opplyser fagutviklingsjordmor Berit Lunden Hustad ved SSK.

Statistikken sier imidlertid ikke noe om det er førstegangsfødende eller andre- og tredjegangsfødende som står bak de såkalte transportfødslene.

— Men jeg vil tro at det i stor grad er snakk om andregangsfødende og eventuelt førstegangsfødende som føder med rekordfart, sier Lunden Hustad.