KRISTIANSAND: — Noe av det tristeste vi gjør på julaften, er å si til en familie som har pyntet seg at det ikke er plass til dem, sier Thor Erling Holte, daglig leder i Oddernes menighet, til fvn.no.

Denne jula sto han selv i kirkedøra på julaften og telte folkene som kom. Menigheten holdt tre gudstjenester denne dagen, og denne julaften måtte de avvise folk før de to første gudstjenestene.

— Jeg anslår at det var rundt 100 til sammen. Den siste gudstjenesten kom alle inn på, sier Holte.

Hensyn til rømningsveier

Han opplyser at de har et tak på 395 å forholde seg til.

— Dette er maks antall mennesker vi kan ha i kirka på grunn av rømningsveiene, sier han.

Hans Arne Madsen, konstituert leder av forebyggende avdeling i Kristiansandsregionen brann- og redning, opplyser at det er kommunen som bestemmer hvilke personbegrensninger som gjelder for bygg.

— Vi regulerer ikke hvor mange som kan komme inn. Vi kan komme med formeninger, men det er plan- og bygningsetaten som setter begrensninger. Vi kontrollerer at dette blir etterlevd, sier han, som legger til at han ikke kjenner forskriftene for Oddernes kirke spesielt.

- Tenker på det i flere dager

Holte sier det går inn på ham å måtte si nei til folk.

— Det er ikke noe hyggelig. Jeg tenker på det i flere dager etterpå, for jeg synes det er så leit. Men samtidig er det mye lettere å avvise en stor mengde. Spesielt trist er det å avvise unge familier som kommer med små barn, svarer Holte, som legger til at folk reagerer forskjellig på å bli avvist, men at de fleste har forståelse for det.

Spesielt trist er det å avvise unge familier som kommer med små barn

Selv har han jobbet i menigheten i 14 år, og forteller at full kirke på julaften er et velkjent fenomen.

— Jeg tror nok det har skjedd i alle år. I forfjor husker jeg det var veldig mange. Da sto det folk som ikke kom inn helt fra døra til porten, sier han.

Han kjenner ikke til at noe liknende skjer andre steder i byen.

— Det som er spesielt i Oddernes, er at det kommer så utrolig mange som er på kirkegården og tenner lys, som gjerne vil innom kirka. Også er det noe spesielt med en gammel kirke, med lysene og alt, sier han.

Liten mulighet for ekstragudstjeneste

Thor Erling Holte tror imidlertid det er vanskelig å finne en løsning på julaften-problemet.

— Jeg kan egentlig ikke se noen løsning, sier han.

- Kan det være aktuelt med én gudstjeneste til på julaften?

— Ja. Men det er en grense for hvor mye ressurser vi har. Oddernes har ansvar for omkring ti gudstjenester på julaften; på Justvik, Ålefjær og institusjoner, pluss en gudstjeneste til midnatt igjen. Det er jo også noe med at man skal være ferdig til klokka 17, da jula ringes inn. Men det kan være en teoretisk mulighet for én gudstjeneste til i Oddernes, sier Thor Erling Holte.