KRISTIANSAND: — Jeg skal preke om temaer som angår både kristne og kirkefremmede. Vi lever det samme livet, og vi har de samme behovene. Felles for oss er de store, eksistensielle spørsmålene: Hvor kommer jeg fra? Hva er meningen med livet? Finnes det et liv etter døden?

Det sier Egil Svartdahl til Fædrelandsvennen. Han er nok mest kjent som tv-pastor og programleder på TV 2. ## - Vil treffe kirkefremmede

Denne uken skal pastoren tale under fellesmøtene i Kristiansand, som arrangeres i samarbeid med 24 menigheter og foreninger. Det ventes at tusenvis av mennesker vil fylle benkeradene i Kristiansand domkirke.

— Det er denne typen oppdrag jeg prioriterer høyest. Under fellesmøtene har jeg blant annet mulighet til å treffe folk som ikke har vært i kirken før, men som har sett meg på tv og synes det kunne være spennende å høre på meg, sier pastoren.

Ønsker å hjelpe folk til å tro

— Hva håper du blir resultatet etter denne uken?

— Mitt oppdrag er å hjelpe folk til tro på Jesus, samt å hjelpe dem som er usikre i sin relasjon med Gud til å få en trygg relasjon, understreker Svartdahl.

- Handler om å takle livet

Han sier at en av målsettingene med fellesmøtene er å bygge fellesskap mellom dem som tror og dem som er kirkefremmede.

— Mitt store tema er Jesus Kristus og hva han kan gjøre for oss. Jeg vil ta utgangspunkt i folks reelle behov for tilgivelse, forsoning og nåde. Det handler om å leve livet og takle livet og at Gud hjelper oss til å leve. Jeg har et ønske om å formidle det som ligger Gud på hjertet.

— Hvordan formidler du det Gud har på hjertet?

— Først og fremst har han talt til oss gjennom Bibelen. Så prøver jeg å lytte til den indre stemmen. Jeg tenker at Gud kan tale gjennom ideer, tanker og inntrykk. Jeg prøver å tolke dette slik jeg klarer.

Var pastor i Kristiansand

I åtte år var Egil Svartdahl pastor for menigheten Filadelfia i Kristiansand, fra 1984 til 1992. — Byen har en veldig stor plass i hjertet mitt. Vi bodde i et paradis på Galgebergtangen, nær sjøen og nær byen, forteller han.

Det var gjennom lokalt radio- og tv-arbeid, i regi av Filadelfia i Kristiansand, at veien gikk videre til TV 2. — Disse erfaringene la grunnlaget for at jeg ønsket å jobbe videre med tv-arbeid. Det siste året i Kristiansand pendlet jeg til Oslo annenhver uke, mens vi laget en programserie for lokale tv-stasjoner over hele Norge. Dette medførte at Dan Børge Akerø utfordret meg til å bli pastor på TV 2. — Du er jo blitt en kjent personlighet. Hvordan har det vært for deg?

— Det har stort sett bare vært gode sider ved det. Jeg har dårlige vibber når det gjelder å være kjendis. Men det at jeg er kjent for å stå for noe, det lever jeg veldig godt med. Jeg har alltid hatt et stort formidlingsbehov, og jeg har en genuin interesse av å formidle Jesus. Da har jeg benyttet tv, som er en av de sterkeste formidlingskanalene vi har, påpeker tv-pastoren.