Philip (5) var glad, men litt vill, da mamma Grethe Øen kom og hentet i Klokkestua barnehage. Hun synes gebyr høres strengt ut, og mener det bør være en runde med advarsler først. Foto: Odd-Inge rønning uleberg

— Vi vil at foreldre skjerper seg. Det krever ganske mye ressurser når ansatte må sitte overtid og vente på foreldre som ikke kommer innen stengetid klokka 17, sier økonomisjef Gerd Signe Vigebo i Vennesla kommune.

— Foreldrene bør betale ekstrakostnaden kommunen påføres, sier hun.

Hun og rådmannen foreslår nå å øke gebyret for forsent-henting fra 160 til 350 kroner neste år. Politikerne avgjør i desember.

Ramme de svakeste

— Litt av en økning, da! Jeg forstår barnehagene, men tror ikke noen kommer for sent med vilje. Dette vil bare ramme de som ikke har noen til å hjelpe seg når spesielle ting skjer, som aleneforeldre, sier Grethe Øen, som hentet Philip (fem) godt før stengetid i Klokkerstua barnehage i Vennesla fredag.

Birkenes innførte gebyr på 400 kroner for forsent-hentere i fjor.

I Iveland kommune må foreldre betale 300 kroner pr påbegynt time som barnehagepersonalet må jobbe ekstra.

Advarsel

I Evje og Hornnes skjer ingenting første gang du henter etter stengetid, andre gang får du advarsel og tredje gang får du gebyr på 200 kroner. Ingen saker har så langt endt med gebyr her.

— Evjes og Hornnes' ordning er god. Da rammer man gjengangere, hvis de finnes. Gebyr er strengt. Kommunen er liksom i utgangspunktet mistenksom til foreldrene, sier Grethe Øen.

Gratis

I andre kommuner koster det ingenting å hente for sent i barnehage.

Verken Mandal, Lillesand, Søgne, Songdalen eller Kristiansand har straffegebyr.

— Aldri vært vurdert hos oss, for problemet er meg bekjent svært lite, sier oppvekstdirektør Arild Rekve i Agders største barnehagekommune Kristiansand.

I private barnehager er de ulik praksis. Informasjonssjef Marius Iversen i Private Barnehagers Landsforbund sier dette:

— Noen private barnehager har gebyr for å sikre seg, men vi oppfordrer til fleksibilitet. Forsent-komming er et lite problem. Vi har ingen oversikt over gebyr-nivået eller gebyr-utbredelsen.

- Høye summer

Leder i det nasjonale foreldrerådet for barnehager, Lena Jensen, er kritisk til utviklingen, hun mener flere og flere kommunen innfører gebyr.

— Summene på Sørlandet høres uvanlig store ut. For noen er 400 kroner en utfordring å betale. Jeg anbefaler dialog framfor økonomisk straff, sier hun, og legger til:

— Ingen kommer for sent til barnehagen med vilje. Det skyldes stort sett busser som ikke kommer, trafikkork og andre helt uforutsette ting. Derfor er dialog og samtale best.

— Vi har ikke tatt opp spørsmålet med nasjonale myndigheter, men vi ber kommunale foreldreutvalg være på banen, sier hun.

Ekstraarbeid

Vennesla kommune budsjetterer med rundt 10.000 kroner i gebyrer neste år. Barnehagestyrerne har bedt om økningen til 350 kroner.

— Forsent-komming skjer sju eller åtte ganger i året. Det er et sjeldent problem, men ganske mye ekstraarbeid når det først skjer, sier enhetsleder Karin Lilletun Langeland i Klokkerstua barnehage.