Både Ole Kristian Skomedal i Nødmeldetjenesten og ambulansesjef Morten Stammnes mener volden i Kristiansand har blitt mer offentlig.
Ole Kristian Skomedal viser frem Ambulansetjenestens voldsoversikt i landsdelen.

KRISTIANSAND: Vestre Strandgate, Dronningensgate, Tollbodgaten og Markensgate har flest tilfeller av uro og voldsepisoder. Det viser tall Fædrelandsvennen har samlet fra politiloggene.

­– Over en årrekke er det disse fire gatene som har vært sentrale i Kristiansands voldsstatistikk, sier politistasjonssjef Ole Hortemo.

Han mener det har med plassering av utesteder å gjøre. Men han sier også at taxikøer og andre folkeansamlinger spiller inn på voldsstatistikken.

De siste ni helgene i år har det vært 30 voldssaker i de nevnte gatene. Dette er alt i fra blind vold, til bråk og slåssing i gatene. Dette utgjør 14,28 voldstilfeller i måneden. I fjor skrev Fædrelandsvennen at det var over en 18 månedersperiode ble målt et snitt på 10,7 voldsepisoder per måned.

– Volden er mer offentlig enn før, i at gjerningsmennene ikke bryr seg om de blir sett i voldsgjerningen, sier ambulansesjef Morten Stammnes.

Mer offentlig

Men til tross for voldsepisoder, er Kristiansand en trygg by, mener politistasjonssjef Hortemo.– Og den blir bare tryggere. Proffere politi og mange natteravner gjør at byen er et rimelig ufarlig sted på nattestid. Om du holder deg edru, og borte fra bråk og berusede gjenger, vil det være uproblematisk å bevege seg i disse gatene, sier Hortemo.

Skylder på skjenketiden

Gorm Christoffersen, daglig leder ved utestedet Havana, har merket at volden utenfor øker.

Han mener skjenketiden er roten til vold.

Proffere politi og mange natteravner gjør at byen er et rimelig ufarlig sted på nattestid.

– Folk styrtdrikker, det er en veldig usunn drikkekultur. Folk kommer på byen klokka 23.30 og har kun to gode timer å bli fulle på. Da blir folk for fulle og vold oppstår mye lettere.

Christoffersen mener lenger skjenketid vil føre til mindre vold.

— For enkelt

Også Frps stortingspolitiker fra Vest Agder, Åse Michaelsen mener det blir for lett å skylde på restaurantbransjen i byen og føler med utestedene.

– Det er for lett å angripe restaurantbransjen. Det handler ikke bare om skjenketider, men det handler like mye om flere taxier, steder man kan kjøpe mat og flere måter å forhindre kødannelse, sier Michaelsen.