AGDER: Antallet saker som er meldt til Norsk Pasientskadeerstatning fra Sørlandet Sykehus øker kraftig, og mer enn landet for øvrig.

Økningen i antall nye saker på hele 38 prosent i 2012. Tendensen viser økning i antall krav over hele landet. Men Sørlandet Sykehus skiller seg ut. 230 saker i 2012 gjør at det dette året kun var Oslo Universitetssykehus som hadde flere nyregistrerte pasientskadesaker i Helse Sørøst.

Hva skyldes økningen?

NPE: Øydis Ulrikke Castberg, kommunikasjonssjef i Norsk Pasientskadeerstatning Foto: npe

— Medieoppmerksomhet kan være en forklaring. Det kan også være at helsepersonell har blitt flinkere til å opplyse om ordningene våre, sier Øydis Ulrikke Castberg , kommunikasjonssjef i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Neppe flere feil

Hun tror altså ikke at det nødvendigvis skyldes at det begås flere feil enn før.

Det tror heller ikke fagdirektør Per Engstrand på Sørlandet Sykehus

— Tallene må vurderes nærmere, men vanskelig å uttale seg bastant om. Det går i gjennomsnitt tre år fra en skade har skjedd til det foreligger en vurdering fra NPE, sier han.

Det kan også ta tid fra en skade skjer til saken faktisk meldes inn for NPE.

— Det er vanlig at vi oppfordrer pasienter og pårørende til å melde til NPE når det er relevant. Og noen er også mer bevisst på rettighetene sine enn tidligere, sier Engstrand.

Må melde fra

Sykehus er lovpålagt å melde fra om pasientskader og ha systemer for å lære av feilene. I primærhelsetjenesten i kommunene er det ikke like strenge bestemmelser for å melde fra.

— Vi må også se på om tallene har sammenheng med at Sørlandet Sykehus behandler pasienter med mer komplekse lidelser på linje med regionssykehuset i Oslo. 92 prosent av pasientene tar SSHF hånd om selv.

Feil diagnostikk og feil i behandlingen utgjør grunnlaget for de fleste klagene som får medhold. Rundt 15 prosent av klagene skyldes infeksjoner som oppstår på sykehuset.

Medhold til fire av ti

De siste årene har de samlede erstatningsutbetalingene til pasienter ved Sørlandet Sykehus ligget mellom 35 og 40 millioner kroner. Hovedtyngden av disse feilene har skjedd i Kristiansand.

Så langt i 2013 er det motsatt. Hovedtyngden av utbetalingene i første halvår har gått til pasienter som har fått behandling i Arendal.

— Det er for tidlig å si hva en slik variasjon skyldes. Det kan være tilfeldigheter, som gjør at flere saker derfra har blitt ferdigbehandlet samtidig, sier Engstrand.

Om lag fire av ti klagesaker mot Sørlandet Sykehus fører fram. På statistikken over medhold i klagene, ligger sykehuset litt over gjennomsnittet for Helse Sørøst, men kun marginalt.

Nye pasientskadesaker i Helse Sør-Øst

20082009201020112012TotaltEndring siden 2008Økning siste år
Sørlandet sykehus HF127146157167230827+81%+38%
Totalt139615451575162618788020+35%+15%

Kilde: Norsk pasientskadeerstatning