KRISTIANSAND: Dersom den 46 år gamle kurderen fra Lillesand var i dårlig humør av bråk fra de minste barna eller konflikter på jobben, fikk kona skylden for alt mannen var misfornøyd med. Over en periode på over ti år slo og sparket han kona, ofte med kjøkkenredskaper, sko og metallskaftet til en mopp.

De siste årene slo han kona flere ganger i uken, mange ganger til han ble sliten og ikke orket å slå mer.

Volden gikk også ut over barna, og ifølge dommen fra Kristiansand tingrett fra desember i fjor, var voldsregimet mot familien hardt og brutalt.

Måtte spise mat fra gulvet

I tingretten ble mannen dømt til fem års fengsel for vold og mishandling, men anket til Agder lagmannsrett. Han fikk fremmet anken over straffutmålingen, men basert på saksforholdet tingretten la til grunn.

Lagmannsretten, som behandlet saken forrige torsdag, la til grunn at det har vært kontinuerlige og hyppige krenkelser mot kona og flere mindreårige barn i mange år.

I dommen viser lagmannsretten til at mange av hendelsene var av krenkende karakter, som da kona ble beordret til å spise mat rett fra gulvet etter at hennes mann først hadde kastet maten på gulvet og tråkket på den. Dette gjorde han fordi han fikk pølser til middag, noe som var en enklere middag enn den han normalt fikk servert.

Barna ble ofte vitner til volden mot mor, og fikk juling da de forsøkte å beskytte henne. En gang slo han sin eldste sønn i kneskålene med en hammer. En annen sønn ble slått fordi han trosset faren og sparket fotball. Da den ene datteren kom for sent hjem, fordi skolebussen var forsinket, ble han voldelig.

— Kontinuerlig utrygghet

Ved en anledning var varmtvannstanken tom da mannen kom hjem fra jobb. Da ble kona tvunget til å sitte i badekaret lenge i kaldt vann. En annen gang, da kona ikke hentet vann til ham da han skulle legge seg, kastet han glasset mot henne slik at hun måtte sys med ni sting i beinet og et kutt i armen måtte sys med fire sting. Han påla henne å forklare barna og andre at hun hadde snublet i glassbiter.

Lagmannsretten viser også til at faren brukte skjellsord til barna. Jentene ble kalt for horer, guttene for homser.

Lagmannsretten konstaterer at familien har hatt en hverdag preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for vold. Men etter en samlet vurdering er lagmannsretten kommet til at tingrettens straff er for streng.

Fengselsstraffen er derfor redusert til fire år og seks måneder. Men mannen må etter dommen i lagmannsretten bare sone fire år bak murene, siden seks måneder er gjort betinget på grunn av lang saksbehandlingstid.

Krevde oversettelse

Det gikk om lag ett år og ni måneder fra pågripelsen i februar 2011 til rettssaken startet i tingretten. Dette skyldtes i hovedsak at mannen krevde oversettelse av flere av avhørene i saken. Rettssaken i tingretten var opprinnelig berammet til høsten 2011, men etter at mannen fikk medhold i Høyesteretts ankeutvalg på at han hadde krav på oversettelse, var ikke oversettelsene ferdige før i mai i fjor.

«Dette tidsforløpet kan ikke tiltalte lastes for, og den lange saksbehandlingstiden bør hensyntas i form av at seks måneder av fengselsstraffen gjøres betinget med en prøvetid på to år», heter det i dommen fra lagmannsretten, som satte som vilkår at mannen gjennomfører program om «Alternativ til vold».

Familiefaren har i tillegg krav på varetektsfradrag på 396 dager.

I tingretten ble mannen dømt til å betale totalt 610.000 kroner i oppreisningserstatning til kona og barna. Ny behandling av erstatningskravet i forbindelse med anken ble ikke tillatt av lagmannsretten.