ULV PÅ TUR: To sett store spor går parallelt forbi far og sønn Kleveland, over hovedveien og ut på jordet i bakgrunnen. – Den ene ulven stoppet der nede, mens den andre gikk en liten runde alene. Etter et minutt kom den tilbake og de fortsatte inn i skogen sammen, sier Harald Kleveland. Foto: Sondre Steen Holvik
STORE SPOR: – Bredden er cirka 11 centimeter, konstanterer Harald Kleveland. Foto: Sondre Steen Holvik

VENNESLA: – Jeg oppdaget dem først. Da var jeg ikke i tvil ett sekund. Jeg er bombesikker på at det var to ulver som gikk sammen. De var store og mørkegrå i fargen, sier Harald Kleveland (69).

Klokken halv ett på mandag satt han og sønnen Kenneth Kleveland (49) i traktoren på vei for å hogge ved. Det var da faren plutselig sperret opp øynene.

– De gikk rolig side om side 80 meter fra oss. Ulvene krysset veien og gikk utover jordet. I enden stoppet den ene opp, mens den andre gikk ei runde østover. I cirka et minutt sto ulven og ventet på at den andre kom tilbake. Så gikk de sammen inn i skogen, nordøstover mot Øvrebø, forteller Harald.

Stor opplevelse

Han synes det var stort å få se en ulv i levende live.

– Det var nok første og siste gangen jeg får se det. Men dette var en stor opplevelse. Det var imponerende å se de to ulvene bevege seg, sier Harald Kleveland.

Sønnen Kenneth jobber til daglig som politibetjent i Vennesla. Han støtter farens påstander.

(Les mer under bildet)

BREDE SPOR: Dette er ett av poteavtrykkene dyrene Kenneth og Harald Kleveland mener er ulv etterlot seg. Foto: Sondre Steen Holvik

– Vi er sikre på at dette var ulv. Måten de beveget seg på var helt annerledes enn hunder. De gikk for øvrig midt i et dyretråkk, sier Kenneth.De to har tidligere observert store spor som har liknet på ulv, men ikke varslet noen om dem.

– For en måned siden så vi liknende spor på toppen av heia her. Det har vi gjort tidligere også. Det kan godt være ulven har trekkrute i dyrestiene her, sier politibetjenten.

– Ikke hund

Statens Naturoppsyn har ikke vært på stedet for å gjøre undersøkelser. Rovviltkontakt Jon Erling Skåtan synes det er veldig spesielt hvis to ulver går sammen på Sørlandet.

(Les mer under bildet)

SKRITTLENGDE: Kenneth Kleveland konstaterer at det er 59 centimeter mellom hvert poteavtrykk etter den ene av de to ulvene. Foto: Sondre Steen Holvik

– To hanner eller to tisper går ikke sammen. Derfor må det i så fall være et ulvepar. Jeg anser det som lite sannsynlig at det plutselig har dukket opp et ulvepar på Agder. Uten at jeg kan verken bekrefte eller avkrefte noe, så er nok sjansen størst for at det er ulveliknende hunder, forklarer Skåtan.Det er Harald Kleveland helt uenig i.

– Nei, nei, nei. Dette var ikke hunder. Jeg har vokst opp med elghunder over hele bygda. Disse to dyrene var mye større enn både elghunder og schäfere. Jeg så på den ene ulven i et minutt. Den hadde et hode som var annerledes, og var helt rett og majestetisk i ryggen, sier han.

Blandede følelser

Harald og Kenneth Kleveland bor i hvert sitt hus bare tretti meter fra hverandre. De har litt blandede følelser rundt det å ha ulv vandrende rundt på Stallemo.

– Det var jo selvsagt gøy å se dem, men jeg tenker på bestanden av rådyr og spesielt elg. Ulver trenger mye mat for å leve. De siste årene har elgbestanden gått dramatisk ned her, og det kan jo være at ulv er en av grunnene til det, sier Kenneth.

Lisensjakt på ulv

Siden i fjor sommer er det bekreftet at fire hannulv har vært innom Agder. Èn av dem er skutt i Telemark, men det er lisensjakt etter ytterligere èn på Agder.

– Jeg har ikke registrert meg som lisensjeger. Men hvis jeg skulle velge mellom å ha en grei bestand av hjortevilt eller ulv i skogen, så prioriterer jeg elg og rådyr, forklarer Kenneth.