KRISTIANSAND: — Heldigvis var det stille på natta slik at det ikke fikk noen alvorlige konsekvenser, sier operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Klokken 02 natt til onsdag falt alle datasystemer i Agder politidistrikt sammen helt uten forvarsel. Samtlige politioperative systemer var nede. Det samme var datasystemet som varsler om ulykker og branner i tunnelene. Dessuten var det nasjonale varslingssystemet til Kripos ute av drift.

Problemene førte til at alle søkemuligheter var borte og politifolkene kunne ikke loggføre hendelser under oppdrag. Først klokka 05.55 meldte Telenor at dataproblemene var fikset. Operasjonslederen sier situasjoner som den natt til onsdag kan få store konsekvenser.

Utfordrer mannskapenes sikkerhet

— I verste fall kan man havne i en situasjon hvor man ikke får sjekket om en person er etterlyst av andre politidistrikt. Sikkerhetsmessig er det også kritisk for tjenestemennene i felten. Vi har kartsystemer som viser hvor patruljene er til enhver tid. Når datasystemer er nede kan vi ikke se hvor de befinner seg, sier Mæhre.

Ifølge operasjonslederen får operasjonssentralen ofte kun bruks- og gårdsnummer når folk ringer nødtelefonen. For å kunne plassere innringeren på kartet og sjekke hvem som bor på adressen, er operatørene avhengig av nettverk.

— Vi kan selvsagt være kreative og ringe akuttmedisinsk kommunikasjonssentral for å få opplysninger. Men det er ingen garanti for at de kan hjelpe oss. Ofte må vi også veilede patruljene fram til bestemmelsesstedet, og når nødmeldinger kommer inn, skal ting skje fort, sier Mæhre

- Det fungerer

— Hvordan er tilstanden til datasystemene i politiet?

— Man kan vel si at det fungerer. Når det er sagt, så vet vi at det finnes systemer som er langt mer oppdaterte, sier operasjonslederen.

Ifølge Mæhre skrives det avviksmelding når datasystemene går ned. Det er iverksatt tiltak og politiet jobber for at problemene ikke skal skje igjen. Ifølge operasjonslederen er det ikke første gang datasystemene går ned.

— Jeg mener at dette ikke skal skje. Vi har systemer som sikrer nødstrøm dersom strømnettet svikter. På samme måte burde det finnes et nødsystem som sikrer oss en backup-løsning når datasystemene faller sammen, sier Mæhre.

Problemer hos tollvesenet

Kontorsjef ved Tollvesenet i Kristiansand, Helge Breilid, bekrefter at også tollerne var uten datasystemer i den samme tidsperioden.

— Vi mistet all kontakt med etterretningssystemene våre. I natt hadde vi et narkotikabeslag. Da sto vi uten mulighet til både å sjekke opplysninger på personen samt å skrive rapport på beslaget, sier Breilid.

Ifølge Breilid er det første gang Tollvesenet har opplevd så omfattende dataproblemer.

— Heldigvis har Tollvesenet en døgnbemannet desk i Oslo hvor vi kan få hjelp. Derfor er det ingen krise for oss, sier Breilid.

Telenor opplyser at det var en fiberfeil som skapte problemer mellom klokken 02 og 05.30 for mobil og mellom klokken 04 og 09.30 for bredbånd.

— Dette rammet strekningen mellom Kristiansand og Farsund, og øverst i Setesdal. Vi kjenner ikke til at andre etater som sådan var sterkt berørt, opplyser Atle Lessum, pressevakt i Telenor.