AGDER: – Vannskader blir ofte svært kostbare, og det er ikke uvanlig med erstatningsutbetalingene på flere hundre tusen kroner. I de verste tilfellene kan beløpet for en enkelt skade bli sjusifret. I 2012 registrerte hele forsikringsbransjen i gjennomsnitt nær åtte vannskader hver eneste dag på boliger og fritidseiendommer på Sørlandet, sier informasjonsansvarlig Arne Voll i Gjensidige til Fædrelandsvennen.

Normalår

I fjor utbetalte Gjensidige alene nesten 16 millioner kroner etter vannskader på private eiendommer i Aust— og Vest-Agder.

Selv om beløpet er stort, er det en kraftig nedgang fra de to foregående årene.

– 2010 og 2011 var ekstreme når det gjaldt forsikringsutbetalinger etter vannskader. I disse to årene betalte vårt selskap alene ut henholdsvis 23 og 33 millioner kroner til hus- og hytteeiere på Sørlandet. Selv om fjoråret må karakteriseres som et normalår, er vannskadene veldig store, sier Arne Voll.

KALDT: Istapper ut av vinduet vitner om store vannskader i dette huset. Foto: Gjensidige

– Ikke spar strømHan oppfordrer folk til å holde god innetemperatur når det er frost ute, og stenge stoppekranen når de er borte fra boligen for en periode.

– Det kan bli dyrt å spare strøm. Når det er kaldt ute bør det være minst 10 grader i rom med vannkraner eller rør i vegger og gulv, sier Arne Voll.

I tillegg til frostskader, fører et betydelig etterslep i dimensjonering og vedlikehold av vannledningsnettene til at vann trekker inn i kjellere i forbindelse med snøsmelting eller store nedbørsmengder.

Åtte av ti skader på bygninger som blir meldt inn til Gjensidige, er relatert til vann.