MANDAL: — Vi ønsker å gi ungdom naturopplevelser, og å vise hva naturen har å by på. Ikke alle foreldre introduserer barna for naturen, og selv om vi liker å tro at nordmenn er født med ski på beina og sekk på ryggen, så er det altså ikke tilfellet, sier daglig leder av Friluftsrådet for Lindesnesregionen, Aina Bjørndal.

7.-10. august blir det arrangert sommercamp for ungdomsskoleelever i regionen. Totalt er det delt ut tusen brosjyrer til ungdomsskoleelever den siste tiden, og til nå er det påmeldt 15-20 stykker. Taket er 45 deltakere. Forrige, og første, gang en slik ungdomscamp ble arrangert, var i Åseral i vinter. I sommer beveger campen seg til Mandal og Harkmarksfjorden. Der blir det forskjellige aktiviteter i to dager, før sykkelturen til Hesså i Marnardal starter på dag tre. Den siste dagen blir det actiondag.

Kvaliteter

— Vi vil vise hvilke kvaliteten hele regionen har å by på, og i sommer blir det fokus på sjøfriluftslivet. Målet er at ungdommen skal kjenne på egne grenser i naturen fremfor konkurransepreget. De unge skal få lyst til å bruke både naturen og seg selv, og da er vi også inne på folkehelseperspektivet, som er viktig i denne sammenheng, sier Bjørndal.

Fordi det er overnatting denne gangen, er Friluftsrådet avhengig av at det også stiller foreldre til nattevakter.

— Allerede har vi fått positiv respons på det, så jeg regner med det ikke blir problemer med å skaffe nattevakter, sier Bjørndal som håper at de årlige ungdomscampene er kommet for å bli.

— Jeg håper også at vi kan lage en camp for de litt yngre barna på mellomtrinnet. Vi har fått tilbakemeldinger på at det hadde vært ønskelig, sier Bjørndal.

Friluftsrådet utvider

Aina Bjørndal jobber 50 prosent som daglig leder i Friluftsrådet for Lindesnesregionen, og totalt 50 prosent innen idrett og friluftsliv for kommunene Åseral og Audnedal. Nylig lyste Friluftsrådet ut en prosjektstilling på 30 prosent ut året.

— Det viser at det blir satset på friluftsliv i regionen vår, og at det er behov for flere folk. Mye av årsaken til utvidelsen er at det er mange prosjekter på gang, og da trengs en person til. Prosjekter som kartlegging av frisklivstilbud i kommunene sett i lys av samhandlingsreformen, et informasjonsprosjekt om muligheter som finnes i regionen, ungdomscampen og naturlosturer er eksempler på noe av det som rådet arbeider med, sier Bjørndal.