URETTFERDIG: De 70 ungdommene som deltok for å støtte opp om Denise Pereira og barna hennes Ximene (16) og Estevao (13) var tydelige i sitt budskap. Foto: Kjetil Nygaard
– FORFERDELIG: Ximene (16) må forlate landet innen ei uke. – Det er helt forferdelig. I Brasil må jeg starte med helt blanke ark, sier hun oppgitt. Foto: Kjetil Nygaard
TAKTFAST: Slik sto demonstrantene og ropte taktfaste krav om at familien må få bli i Norge. Foto: Kjetil Nygaard
STØTTER VENNINNEN: Håvard Skjekkeland (t.v.) og Jonathan Johansen kjemper mot at Ximene må dra til Brasil. Foto: Kjetil Nygaard

KRISTIANSAND: – Hele livet mitt er her. Det er her jeg har vokst opp. Jeg snakker og skriver norsk og vil ta høy utdannelse her. Portugisisk kan jeg ikke engang skrive, sier Ximene Campos (16).

Hun snakker "kav kristiansandsdialekt" og er elev på kunstlinja på Tangen videregående skole. Nå frykter hun å måtte begynne et helt nytt liv i Brasil.

Fredag ettermiddag var rundt 70 ungdom samlet på Torvet i Kristiansand. Plakater som "La Ximene bli", "Urettferdig" og "Skam for Norge" ble holdt høyt. Ungdommene hadde et felles budskap, og det uttrykte de gjennom taktfaste rop midt i byen.

URETTFERDIG: De 70 ungdommene som deltok for å støtte opp om Denise Pereira og barna hennes Ximene (16) og Estevao (13) var tydelige i sitt budskap. Foto: Kjetil Nygaard

– La Ximene bli i Norge! La Ximene bli i Norge! gjallet på Torvet.Sammen med mor Denise Pereira og bror Estevao Campos sto hun og hørte på demonstrasjonen.

– Det er fantastisk at vennene mine støtter opp og demonstrerer. At så mange bryr seg er fantastisk. Jeg kan ikke skjønne hvorfor vi kastes ut midt i et skoleår, sier Ximene.

Ei ukes frist

Mor Denise er gift med Ron Derksen og bor på Greibesland i Øvrebø. Men på grunn av at han får arbeidsavklaringspenger fra Nav får ikke familien bli i Norge.

– De har fått frist på en uke til å komme seg ut av landet. Neste fredag må de være borte. Dette er helt tragisk, sier Ron Derksen.

Selv om de forsøker, så sliter familien med å komme seg til Brasil.

– Vi klarer oss selv økonomisk, men har ikke penger til flybilletter. Nå forsøker vi å selge bilen for å finansiere billettene. Hvis ikke vi lykkes innen ei uke, så vil de bli deportert til Brasil. Da får de ikke besøke Norge på fem år, sukker ektemannen.

– Ødelegger livet hennes

Håvard Skjekkeland (18) og Jonathan Johansen (16) har blitt gode venner med Ximene. De synes det er urettferdig at hun nå må forlate landet.

STØTTER VENNINNEN: Håvard Skjekkeland (t.v.) og Jonathan Johansen kjemper mot at Ximene må dra til Brasil. Foto: Kjetil Nygaard

– Ximene har blitt som ei søster for meg. Det ødelegger livet hennes om hun må starte utdannelsen sin helt fra bunnen av i Brasil, sier Johansen.Demonstrasjonen kom i gang etter at noen av vennene opprettet Facebook-siden "La Ximene bli i Norge".

– Vi kan ikke la denne flotte familien reise ut av landet. Det er en skam at de har fått så kort frist, sier Skjekkeland.

Kan bli politisak

Familien har ei uke på seg til å få solgt bilen og kjøpe flybilletter for 26.000 kroner.

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker. Hvis fristen ikke overholdes, blir det en politisak, sier Bjørn Lyster, informasjonssjef i Utlendingsnemnda.