ORANSJE: Kees Verkerk var kledd for anledningen da hans hjemland fikk ny konge. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Vi er rojalister, bare så det er klart. Dette er stort og høytidelig, opplyser Kees (70), bosatt på Hamresanden siden han giftet seg med Sally Bernander for 40 år siden.

Det er tirsdag, og foran dem har en nederlandsk kanal sendt direkte fra Amsterdam i flere timer.

De to som ser på er kledd i nasjonalfargen oransje.

Fargen

Blomsten på bordet er oransje. Stearinlysene likeså. Til og med skoene til den gamle skøyteløperen har fargen som gjelder når nederlendere skal feire eller markere noe stort.

Utenfor vaier Nederlands flagg i rødt, hvitt og blått i skarp pålandsvind. Opprinnelig var det rødt, hvitt og oransje, men rødfargen tok over utover 1600-tallet, angivelig fordi den var mer synlig til sjøs.

TIL TOPPS: Tirsdag flagget Kees og Sally Verkerk for Nederland. Foto: Reidar Kollstad

Kroningen av landets første konge på 123 år er en stor begivenhet, også for familien Verkerk på Hamresanden, der både far Kees og sønnen Cornelis er nederlandske statsborgere, datteren Camilla er både nederlandsk og norsk, og norske mor Sally også er nederlandsk i sitt hjerte.— Jeg er ganske godt kjent med de kongelige. Beatrix, som nå abdiserer, var jeg i bryllupet til. Ard Schenk og jeg gikk skøyteløp i Bodø dagen før, og ble hentet hjem med militærfly, opplyser han som satte åtte verdensrekorder, ble verdensmester to ganger, europamester én gang og olympisk mester i 1968. ## Celebert

— Etter OL-sølvet i 1964, satt jeg mellom Beatrix og søsteren Margriet på en mottakelse, sier han som besteg seierspallen 33 ganger i mesterskapssammenheng.

Dronningmoren har han også hilst på. Ard Schenk og Kees Verkerk gjorde det da de takket for Dronningens medalje.

— Der er forresten ordføreren i Amsterdam, sier Kees, som stadig kikker etter kjente på skjermen, på vei inn i kroningskirken.

— Og der er Charles og Camilla. Håper han aldri blir konge.

Mens vi snakker, er det få minutter til Willem-Alexander blir det.

Og sannelig har Kees Verkerk sagt god dag til ham også.

— Det skjedde under OL på Lillehammer. Stemningen etter 5000-meteren var heller skral i den nederlandske leiren, med bronse som best etter dobbelt norsk. Så der satt jeg og piffet opp humøret med hammondorgel da Willem-Alexander kom innom.

Han blir helt sikkert en bra konge, sier Kees Verkerk.