KRISTIANSAND: — Jeg var ikke klar over at han hadde fått frigang. Det kan være at sykehuset har gjort noe kritikkverdig, men jeg har ikke behov for å si noe om det foreløpig, sier Johannessen til Fædrelandsvennen.

Statsadvokaten var den som førte saken for påtalemyndigheten da 30-åringen ble dømt til tvungen psykisk helsevern i desember i fjor. Denne reaksjonsformen blir brukt mot lovbrytere som er for syke til å kunne sitte i fengsel, men for farlige til å kunne bevege seg fritt omkring.

Under rettssaken var Johannessen klar på at tvungen helsevern var helt nødvendig.

— Han er for farlig til å kunne være ute i samfunnet. Jeg mener derfor at han bør dømmes til tvungen psykisk helsevern. Hadde han vært tilregnelig ville jeg bedt om forvaring, uttalte Johannessen.

Må ikke varsle

En dom på tvungen psykisk helsevern innebærer at påtalemyndigheten skal varsles dersom sykehuset innfører et mildere behandlingsregime. Muligheten til å gå ut uten tilsyn utløser imidlertid ikke en varslingsplikt, sier Johannessen.

— Påtalemyndigheten skal ikke orienteres om en halvtimes frigang. Det er noe som ligger innenfor det sykehuset kan styre med. Men dersom de plasserer ham på en hybel med tilsyn kan jeg komme med innsigelser, sier Johannessen

- Svært uheldig

— Hva tenker du om at han rømte nok en gang?

— Det er selvfølgelig svært uheldig at en mann som har vist seg å være så farlig har rømt igjen, sier Johannessen.

— Skjønner du at folk mister tilliten til systemet?

— Det skjønner jeg veldig godt. Formålet med et slikt opplegg er at samfunnet skal vernes.

Får rapporter jevnlig

— Hva er hensikten med tvungen helsevern dersom det går an å stikke av på denne måten?

— En slik dom innebærer at vi regelmessig får rapporter om hvordan det går med disse som sitter på en slik dom, sier Johannessen.

Den 30 år gamle arendalitten ble i 2010 dømt til fem års fengsel for å ha kjørt ned og drept politibetjenten Børge Ivarsen ved Grimstadporten. Mens han sonet dommen begikk 30-åringen voldshandlinger mot flere fengselsbetjenter og ble etter hvert overført til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus.

Rømte og ranet bil

28. mai i fjor rømte han fra sykehuset, ranet til seg en bil og kjørte i vill fart mot Arendal. På Nedenes ble han presset av veien av politiet og pågrepet.

I desember 2012 sto han tiltalt for bilranet og voldshandlingene i tingretten. Retten konkluderte da med at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket og dermed ikke kunne dømmes til fengsel. Etter to og en halv måned på sikkerhetsposten på sykehuset rømte han for andre gang, før han ble pågrepet i Froland fredag kveld.