DYRE DRÅPER: Mandag kostet bensinen 15,45 kroner literen i det nordligste Spania. Foto: Lars Hollerud

VENNESLA: Det er i alle fall lett å finne. Du er der når du passerer bensinstasjonen på stedet som i nyere tid er best kjent som Stemmen, omtrent 12 kilometer nordover fra Kristiansand. Og mest kjent på Stemmen er bensinstasjonen, som alle kan se på sin ferd langs riksvei 9.

Der kostet en liter blyfri, 95 oktan bensin 15,45 kroner sist mandag.Det var to kroner og ti øre dyrere enn gjennomsnittlig literpris i Spania i sør samme dag, etter hva Nært fikk opplyst ved landets ambassade i Oslo. Der sør kostet bensinen mandag 1,75 euro, altså 13,35 kroner.

Lars Inge Ilebekk, innehaver av stasjonen, synes ikke bensinen fra hans pumper ikke er spesielt dyr, sett i forhold til lønnsveksten, men skynder seg med å legge til at prisen mandag morgen var nede i 12,99 kroner.

Pent

Stasjonssjefen bor selv på Homstean, og synes det både er greit og artig å pendle til Spania hver dag.

— Spania her ligger ikke noe tilbake i forhold til Spania der nede når det gjelder vakker natur. Det ser du i alle fall om sommeren og spesielt tydelig når du kommer nordfra, synes Ilebekk.

Bebyggelsen på Stemmen, alias Spania, består av nevnte bensinstasjon, et bilverksted, et bilglassverksted og to hus.Mens navnetvillingen i sør grenser mot Middelhavet, Atlanterhavet og Det kantabriske hav, kan også det lokale Spania by på to vann, ettersom Lona er delt av riksveien. Begge trues for øvrig av nedtapping.

En idé

— Ville det ikke være litt mer eksotisk å endre navnet fra Stemmen til Spania bilsenter?

— Det kan du jammen si.

Lokalhistoriker Nils Olaf Wehus antar navnet kom med veiarbeidere som drømte om eksotiske Spania.