SØGNE: — Det betyr alt. Både å samles og å spise i lag. Jeg sitter mye alene. Det er så trist, mens dette er så hyggelig!

Betty Haga (alder hemmelig) er ikke snau i sin attest av middagssamværet på Omsorgssenteret på Tangvall. Ved bordet dufter det forlokkende av kjøttkaker og ertestuing, servert på fat. Bjørg Bjørsvik (leder av eldrerådet i Søgne) er servitør, og primus motor for middagsselskapet, som hun har trommet sammen til siden september i fjor. Hver 14. dag møtes en gruppe eldre til felles bespisning, tur, prat og hygge.

Næringsriktig

Betyr alt: For Betty Haga betyr det mye å få mulighet til å komme seg ut og spise i lag. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det verste for mange eldre er å spise alene, og ofte får de ikke i seg nok, eller næringsriktig, mat. Derfor satte jeg i gang dette. Da vi startet opp, var fem-seks stykker med. Nå er vi 18, og folk står på venteliste, forteller hun, en smule stolt.Og det har hun ifølge forsamlingen god grunn til:

— Jeg har ikke bil, og kommer meg ikke rundt på egen hånd. Dette er bare herlig. Jeg oppdager Søgne på nytt, stråler Kari Smaaland (82), enda en fornøyd gjest.

— For oss som er innflyttede vestlendinger, er det superflott å komme rundt og bli kjent med hyggelige folk, supplerer Einar Indstanes (82).

Seniorbil

Salat:Torhild Hortemo (87) forsyner seg av salatbollen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Rundt kommer de seg i seniorbilen, som folk i bygda har samlet inn til. Den har plass til ni personer. Derfor er det ordnet sånn at ni drar på tur før middag, ni etterpå, og innimellom er det altså felles bespisning – både innen— og utenbygds, og med besøk på Kanonmuseet og Kilden som to av høydepunktene på turlisten.Middagsselskapet er sponset med 25.000 kroner av fylkesmannen i Vest-Agder, også eldrerådet og to politiske partier har gitt litt.

— Men kommunen har vi ikke fått noe av, få med det, sier Bjørsvik.

Da fikk vi med det også.