PÅBUDT: Daglig leder Per Ivar Knutsen forklarer at Idda Arena er angivelig Norges eneste ishall med påbudt hjelm. Solveig Tallaksen (t.v.) og Birgitte Klækken skal snart forstå hvorfor. Foto: Lars Hollerud
Service: Per Ivar Knudsen hjelper Solveig Tallaksen etter endt økt på isen. Lars Hollerud intervjuer og noterer. Foto: Birgitte Klækken
STØTTEKONTAKTER: Solveig Tallaksen, Birgitte Klækken og Anne Smith Lorentz driver bistandsarbeid. Foto: Lars Hollerud
TAPPER: Solveig Tallaksen snakker ut om sitt smertefulle møte med Iddas is. Daglig leder Per Ivar Knutsen lytter og Birgitte Klækken foreviger. Foto: Lars Hollerud
NYBEGYNNERFLAKS: Lars Hollerud registrerer tilfreds at hans livs første curlingstein havnet omtrent midt i boet. Foto: Birgitte Klækken
GLATT: Birgitte Klækken fant bare en stein å holde fast i. Foto: Lars Hollerud
NATURTALENT: Anne Smith Lorentz fant curlingstilen nesten umiddelbart. Foto: Birgitte Kl kken

KRISTIANSAND: Du kan få mye moro i Idda Arena. Men noen blåmerker kan være inkludert i prisen.

Først fikk et av redaksjonsmedlemmene i Nært skikkelignærkonakt med den glatte skøyteisen. Men Solveig Tallaksen kom seg på beinaigjen, selv om skulderen ble sterkt forslått i møtet med Idda-isen.

Så var det curlingen da. Et par av oss mente vel å ha en godpeiling på hvordan dette skulle gjøres. Så uten instruksjoner ble steinenekastet, ja, kastet, på isen og seilte vakkert av sted mot boet.

Et par hull i isen senere kom det en ansatt inn, og sa atdette ville ta uhorvelig mange timer å fikse.

Se video av kastene, hullene og kjeften øverst i saken.

Hjelmpåbud

Skøyter og curling ble første post i vår nye serie Nært tester.

Vi innså tidlig hvorfor skøytehallen i isanlegget på Grim har innført hjelmpåbud.

Rett nok var det skulderen det gikk utover, da en av våre testere misset på piruett og aldri fikk fullført Dobbel Axel.

— Det er nok enda glattere enn det ser ut til, sa isanleggets daglige leder, Per Ivar Knutsen.

PÅBUDT: Daglig leder Per Ivar Knutsen forklarer at Idda Arena er angivelig Norges eneste ishall med påbudt hjelm. Solveig Tallaksen (t.v.) og Birgitte Klækken skal snart forstå hvorfor. Foto: Lars Hollerud

Men velklingende skøytenavn til tross (Per Ivar Moe ble verdensmester i 1965), navnebroren i Idda Arena har ennå ikke testet egne skøyter på Sørlandets første inneis.— Det har vært svært hektiske dager, påpeker Knutsen, og viser til at Idda etter kort tid er blitt arena for så vel ishockeyklubb som lengdeløpsskøyting og kunstløp.

Arv

Så kanskje noen endelig kan ta opp arven etter kristiansanderen Yngvar Bryhn, som sammen med sin ikke-sørlandske kone Alexis tok sølv i parløp i sommer-OL(!) i 1920. Kanskje blir det litt hockeyfeber også, ettersom den lokale klubben har begynt å vinne litt i 3. divisjon.

Men bandytalenter blir ikke født i Idda Arena.

— Vi har dessverre ikke plass til bandy, beklager Per Ivar Knutsen.

Men plass til hobbyskøytere har hallen, hver helg og mandag og fredag kveld.

Et lite tips: Ta med varme klær, selv om aktiviteten foregår inne. Isen holder 7,5 minusgrader. Luften over byr på sju pluss.

Stein

I nabohallen spilles altså curling, sporten Pål Trulsen gjorde nasjonalinteressant etter OL-gull i 2002. Og det er ikke så lett som man kan tro, selv om den eneste mannlige Nært-testeren ved et lykketreff plasserte sitt livs første 19,8 kilo tunge curlingstein omtrent midt i boet. Etterpå var flaksen brukt opp.

For curling er mange ting. Balanse på en sjur og en glatt sko, riktig fraspark, innstilt fart og retning, slipping av stein før rød strek, forståelige kommandorop til lagets feiere og ingen ukvemsord når steinen havner der den ikke skal.

Alt dette krever øvelse. Og for all del, ikke gjør som noen av oss, som nærmet kastet steinen av gårde. Slikt gir stygge merker i den fine isen.

Og husk at på Grim har curling hittil vært mer skadelig enn skøyter.

Oppsummering: Gøy, sosialt, og som nevnt særdeles glatt møtested.

Nært skal med skråblikk teste ulike aktiviteter, tilbud og ting i tiden fremover. Har du forslag til noe vi bør prøve eller undersøke: Send mail til naert@fvn.no.