KRISTIANSAND: En salig blanding av motordur, helikopterrotorer og begeistrede utrop utgjør rammen rundt Bernt Balchen airshow på Kjevik lørdag ettermiddag.

— Vi er veldig fornøyd med alt fra ti tusen besøkende og oppover. Jeg synes det ser ut som det er bra med folk, sier kaptein Morten Rosenlund i arrangørstaben.

Noen slentrer av gårde mellom de parkerte veteranflyenee, mens andre går mer nøyaktig til verks. Et åpent deksel på flysiden til et av Forsvarets Orion-fly har fått Jens Olav Høyåsen fra Birkenes til å stanse opp.

— Jeg har skrudd en del på bilmotorer, så det er klart jeg er interessert, sier 19-åringen.

- Ser du noen likheter på denne motoren og en bilmotor?

— Nei, egentlig ikke. Også er det mye trangere, sier Høyåsen.Rundt femti fly deltar i flyshowet. Det skjer noe i lufta hele tiden. Ute på flystripa står tre eksemplarer av jagerflyet F16 stilt opp.

— Det er et gromt fly, sier flytekniker Bjørnar Hoelstad.

Det ene flyet har en tiger malt på halen. Det betyr at det tilhører tigerskvadronen. Noe av det mest imponerende å se på er flyets bakpart. Selve motoren avsluttes av en stor hul sylinder.

— Hvis flyet skal yte litt ekstra bruker vi etterbrenneren. Da spruter vi inn ekstra fuel bak her. Det gjør vi for å gi flyet ekstra fart. Da står det ut en stikkflamme på 15 meter bak flyet. Det er spektakulært, men ryker ti liter fuel i sekundet, sier Hoelstad.

FOLKSOMT: - Jeg synes det ser ut som det er bra med folk, sier Morten Rosenlund i arrangørstaben. Foto: Kristin Ellefsen