VENNESLA: — Dette handler om kultur. I Bærum og Oslo er dette en selvfølge. Vi snakker mye om hva som kan forventes av foreldre. Jeg vil snu det. Hva skal foreldre forvente av skolen. Her tror jeg vi har veldig mye å hente i fremtiden. Still krav, sa ordføreren.

Hjertesukket kom i forbindelse med gjennomgang av Venneslas kommunes årsrapport i plan- og økonomiutvalget tirsdag. Den viser overskudd på 21,9 millioner kroner, men politikerne var mer opptatt av skolenes læringsresultater.

Tallene for Vennesla er fremdeles dystre. Skoleelevene i kommunen scorer noe dårligere på nasjonale prøver enn snittet i Vest-Agder og snittet i Norge, jevnt over. De ligger også under på eksamensresultater i nesten alle fag i 10. klasse.

Politikerne diskuterte skolens betydning inngående. Aps Berit Kittelsen minnet om at Vennesla har lav utdanningsnivå, foreldre med lav utdannelse og at utdannelse har gitt lav status.

— Selv om vi kommer dårlig ut på tester, kan det være vi har en fantastisk skole, som i stor grad kompenserer for dette, sa hun.

De andre politikerne snakket mye om å stille større krav til skolene om å levere resultater og om at det måtte stilles krav til foreldre også.

— Enig i det. Men jeg mener foreldre også må få lov å stille større krav. Jeg tror vi har mye å hente å at foreldre sier klart fra til skolen om hva de forventer for sitt barn, sa ordføreren.