MANDAL: Store ressursser — redningsskøyte, luftambulanse, politi og lokale båter ble i formiddag sendt mot farvannet utenfor Valvik på Skjernøya.

— En person i en mindre fiskebåt er i ferd med å gå i steinene. Han fikk motorstopp, og ankeret holdt ikke, opplyste operatør Nils-Ole Sunde på Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Det blåste kuling mot land i området. Det var mannen om bord som meldte fra om den farefulle situasjonen han var i.

- Fiskebåten "Risøy" har gitt fiskebåten slep. Det var tett på tett på, men det gikk bra, sier Sunde i Hovedredningssentralen klokken 10.50.

Dermed kunne redningsaksjonen avblåses. Sunde nevner videre at Rogaland radio sendte ut et såkalt Mayday-relay på mannens vegne. "Risøy", som var i nærheten, hørte dermed meldingen på nødkanalen på radioen om bord.

— Oppfordringen til oss på Hovedredningssentralen er: Bruk VHF-en, og lytt til kanal 16 når du er til sjøs. Det kan redde liv, sier Sunde.

- Kunne gått galt

På "Hvaler" forteller båtfører Per Rosseland om en potensielt dramatisk situasjon: Den lille fiskebåten lå åpent til for vestavinden, og kunne lett drevet i steinene.

— Hadde ikke hjelpen kommet fort, kunne det gått galt. Og det var "Risøy" som gjorde den risikable jobben for oss. Begge båtene lå i smult farvann da vi kom. Det var lett for oss å overta slepet, sier Rosseland.

I 11-tiden var redningsskøyta på vei tilbake til Mandal, etter en redningsaksjon som gikk godt.