KRISTIANSAND: I stedet svarer han med å angripe abortloven og menneskesynet til venstresiden.

— At Frp har en spissere innvandringspolitikk enn vi i KrF, vet da alle. Vi er ikke enige om alt. Men vi samarbeider med Frp om gode løsninger for Kristiansand. Hva er det jeg i så fall skal ta avstand fra? Menneskesyn? På venstresiden er de jo for å drepe barn i mors liv. Er det bedre?

Det er Kristiansand Aps leder, Terje Næss, som mener Høyre og KrF har et særlig ansvar for å ta avstand fra og kritisere Frps virkemiddelbruk, ettersom de to partiene samarbeider med Frp i Kristiansand.

— Alle har et ansvar for å si fra mot denne form for politisk agitasjon. Men Høyre og KrF har et særlig ansvar. Plakaten til Frp har et budskap vi må tilbake til 30-tallet for å finne maken til. Det er stigmatiserende og fordømmende, sier Næss.

Skuffet

Han blir overrasket og skuffet når han hører om Kristiansens reaksjon. — Det er en politisk argumentasjon jeg synes er ille fra Kristiansen. Men jeg håper det finnes andre krefter i KrF som kan tale klart. Frp er forresten også for selvbestemt abort, så det er sagt. Poenget her er at vi i Norge står for noen grunnleggende verdier basert på kristen og humanistisk tradisjon, som nå Frp velger å bryte med. Det bør påtales av alle politikere, men særlig dem som samarbeider med Frp, sier Næss.

Den omtalte plakaten er fra 2005, og det vekket kraftige reaksjoner da Kristiansand Frp nylig brukte den på nytt på sin facebook-profil.

Den har avbildet en person med finlandshette og gevær sammen med teksten: "Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse.

- Hatpropaganda

Det var Miljøpartiet De Grønnes Kristian Landmark som tok opp saken. Han kaller plakaten "hatpropaganda" og mener den spiller på det aller verste i mennesket.

Da saken ble kjent, fjernet Frp plakaten straks, men gruppeleder Tor S. Utsogn forsvarer den og mener den ikke skal beklages i det hele tatt. Han viser til at Norge har store utfordringer med integrering.

Heller ikke i Høyre er man opptatt av å engasjere seg i saken. Hverken gruppeleder i Kristiansand, Hans Otto Lund eller formannskapsmedlem Norunn Tveiten Benestad ønsker å kommentere saken. De har ikke sett plakaten. Da de får den forklart, gjentar de at de ikke har noen kommentarer.

- Bør se i speilet

Aps Terje Næss mener det er behov for en grunnleggende debatt om menneskelig anstendighet i det politiske ordskifte, ikke minst i Kristiansand.

Vi ser det også i tiggerdebatten. Er en rumensk tigger kjeltring, er plutselig alle kjeltringer. Ingen av oss er for tyveri og nasking

— Vi ser det også i tiggerdebatten. Er en rumensk tigger kjeltring, er plutselig alle kjeltringer. Ingen av oss er for tyveri og nasking. Det skal slås ned på. Men vi kan ikke stigmatisere et helt folk eller en hel gruppe. Det er noe likt med Frps stigmatiserende plakat som spiller på fordommer og det verste i mennesket, og tiggerdebatten.

— Jeg mener mange bør se seg selv i speilet og tenke seg om. Jeg tror mange egentlig ønsker å stå for grunnleggende verdier som medmenneskelighet og solidaritet. Men i praksis skjer noe med oss, som Frp også rører i. Alle har et ansvar for å si fra om dette, sier Næss.