KRISTIANSAND: — Vi mener det er uheldig om det skal skjenkes alkohol i tilknytning til en virksomhet som så klart retter seg mot familier med småbarn. Alkoholservering på et slikt sted er klart i strid med prinsippene som er nedfelt i kommunens egen rusmiddelpolitiske handlingsplan, sier rådgiver Benny Klokkervold ved helse- og sosialtjenesten i Kristiansand kommune.

Skjerme unge

I en høringsuttalelse i forbindelse med søknaden om å få servere alkohol, skriver Klokkervold blant annet: "I retningslinjene for tildeling av skjenkebevillinger i Kristiansand kommune heter det at man skal skjerme barn og unge fra voksnes alkoholbruk, ved at det ikke gis skjenkebevilling til virksomheter lokalisert i områder for barn og unges fritidsaktiviteter."

— I prinsippet synes jeg det er uheldig at dyreparken har skjenking i det hele tatt. Jeg oppfatter hele parken som et tilbud til familier, barn og unge. Slik jeg forstår handlingsplanen, er skjenking i Dyreparken prinsipielt i strid med denne, sier Klokkervold.

Vedtatt i bystyret

I Kristiansand kommune har politikerne vedtatt å bevare en del alkoholfrie soner som er viktige i forhold til barn og unges oppvekstvilkår. I rusmiddelpolitisk handlingsplan som ble vedtatt i 2008 står det blant annet: "Kristiansand kommune fører en bevillingspolitikk som særlig ivaretar barn og unges oppvekstvilkår og deres muligheter til å delta på alkoholfrie arenaer der hvor kulturelle og sosiale fellesverdier uttrykkes".

— Hvis vi anbefaler denne søknaden fra dyreparken, er jeg redd vi er med på å vanne ut prinsippet om alkoholfrie soner for barn og unge. Vi har uttrykt bekymring for dette også ved andre anledninger. Blant annet har vi gått i mot skjenking ved arrangementer som finner sted på Torvet på dagtid. Også Bystranda er et område hvor vi er skeptiske til at det serveres alkohol på dagtid, sier Klokkervold.

Konsernsjef i Dyreparken utvikling, Reidar Fuglestad, sier dyreparken nå blir et fullservice overnattingssted. Da må parken ha de samme rettighetene som konkurrerende hoteller. Foto: Tore André Baardsen

Likt for alle

Konsernsjef i Dyreparken utvikling, Reidar Fuglestad, skjønner innvendingene, men er uenig i konklusjonen.

— Når vi åpner Abrahavn, blir Dyreparken et overnattingssted med full service. Vi kommer til å konkurrere med hoteller ellers i området. Da mener vi det er riktig at vi skal kunne konkurrere på like vilkår. Våre gjester skal kunne forvente det samme tilbudet hos oss som de får ved andre overnattingssteder i byen, sier Fuglestad.

Tilbud

Dyreparken har allerede en skjenkebevilling, "Sørlandsbrygga" i Kjuttavika. Fuglestad ønsker seg en mer liberal holdning i fremtiden.

- Hva tenker du om at rådgiveren mener servering i Dyreparken strider mot handlingsplanen?

— Jeg skjønner at han har tolket det i den retning, men det er ingen som kommer til Dyreparken for å drikke alkohol. Vi henter ikke de store summene fra alkoholsalget, sier Fuglestad.

- Hvorfor er det så viktig med skjenkeløyve da?

— Fordi det er naturlig å kunne bli servere øl eller vin i forbindelse med et måltid. Og som sagt, dersom vi får nei på søknaden vår, stiller det oss i et annet lys enn andre overnattingstilbud som vi konkurrerer med, sier Fuglestad.

hans otto.jpg Foto: Lars Hoen

Skal gå gjennom handlingsplan på nytt

— Dette er et brennbart tema. Slik kommunens ruspolitikk er i dag, kan det være riktig å si nei til en skjenkebevilling i dyreparken. Men vi må også ta hensyn til næringsvirksomhet og turisme, sier Høyres gruppeleder i Kristiansand bystyre, Hans Otto Lund .

Den eksisterende ruspolitiske handlingsplanen er fire år gammel og skal revideres i løpet av våren.

— Vi har flere utfordrende saker å løse. En pizzarestaurant som holder til i et eget bygg i Sørlandsparken får skjenkebevilling, mens en konkurrent som holder til i Sørlandssenteret ikke får. Det har folk vondt for å skjønne. Jeg tror vi må skjele til hva andre byer gjør i slike saker, sier, Lund.

- Hva er viktigst, en ruspolitisk plan eller næringsvirksomhet?

— Vi har allerede gitt én skjenkebevilling til dyreparken. Det gjorde vi helt bevisst. Parken må ha et sted hvor voksne mennesker kan nyte en helt legal vare. Formynderstaten lenge leve. Vi åpner ikke for en ølkran på hvert hjørne, sier Lund.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) har en annen tilnærming til skjenkespørsmålet.

— Vi i KrF mener man skal være spesielt forsiktig og tilbakeholden med å skjenkebevilling til steder hvor barn og unge oppholder seg. Jeg synes ikke det er naturlig med skjenking i en park som har barn som målgruppe, sier Kristiansen.

Hva mener dui? Burde Dyreparken få lov å servere alkohol?