KRISTIANSAND: – Vi har ikke vært ute på noen oppdrag i hele påsken. Det er svært uvanlig, sier båtfører Håkon Skjolden på redningsskøyta «Kaptein Egil J. Nygård» i Kristiansand.

Påsken er tiden hvor de ivrigste vanligvis setter båten på sjøen. I år har det vært få båter i Kristiansands skjærgård.

Sesongstarten utsatt

– Dette pleier å være starten på sesongen for oss, med mange oppdrag. Det er sannsynligvis værforholdene som er grunnen til at det er så mye roligere enn normalt. Det er for kaldt, og folk har ikke fått båtene på vannet. Det er fortsatt is i mange av fjordarmene, sier Skjolden.

Kulden har åpenbart lokket flere til fjells en til sjøs. Veitrafikksentralen melder om større trafikk mot fjellet enn det var i fjor. Og ifølge Meteorologisk insitutt kan den kalde værtypen holde seg til midten av april.

Dermed kan redningsskøyta trolig få noen rolige uker til før sesongstart.

Ber folk sjekke båten

Typiske oppdrag for «Kaptein Egil J. Nygård» på denne tiden er å hjelpe folk som akkurat har fått båtene sine på sjøen.

– Det kan være folk som har fått problemer med kjølingen, for eksempel. Vi oppfordrer folk til å sjekke båtene sine ordentlig, og gjerne kjøre langs kaien litt før de går ut, sier båtføreren.

– Hva gjør dere når dere ikke har oppdrag?

– Vi trener veldig mye på ulike ting. Og vi får stadig inn nye folk som skal læres opp og som trenger å bli kjent med båten, skjærgården og så videre.

I påsken har mannskapet blant annet hatt en mann over bord-øvelse. De har også hatt samøvelser med redningsskøytene «Hvaler» i Mandal og «Inge Steensland» i Arendal.

– Vi er så heldig at vi har anledning til å trene ofte. Det er nødvendig. Vi trenger treningen den dagen vi har bruk for det.