AGDER: — Flåtten øker i mengde, og går nå høyere opp i fjellet enn tidligere. Siden forrige måling i 1983 har flåtten også bredt seg 400 kilometer lenger nord i landet, sier Solveig Jore, forsker ved Veterinærinstituttet.

Jore, som er oppvokst i Evje og Hornnes, disputerer for sin doktorgrad ved Norges veterinærhøgskole på torsdag, med avhandlingen « The impact of climatic factors upon Zoonotic diseases – an epidemiological investigation ».

I arbeidet viser hun at utbredelsesmønsteret er betydelig endret de siste 50 årene. Man kan nå forvente å finne flåtten helt nord til Harstad, som er 400 km lengre nord enn tidligere beskrevet, og den er påvist hele 500 – 600 meter over havet.

FORHATT KRYP: Flåtten kan være smittebærer av sykdommer, som borreliose og skogflåttencefalitt (hjernehinnebetennelse). Nå vises det at folk på fjellet heller ikke skånes for blodsugeren. Foto: Reidar Kollstad

— Dette har vært antatt tidligere, men først nå har vi sterke indikasjoner på at dette har skjedd, sier Jore.Resultatet er økt risiko for smitte og sykdom hos mennesker og dyr i nye områder av landet.

— Det meldes blant annet om flått så høyt opp som i Valle, noe som var utenkelig for 30 år siden. Den tidligere flått-grensen gikk ved Hornnes, sier Jore.

Klimaendringer får skylden

I doktorgradsarbeid viser Jore at flåttypen Ixodes ricinus, som er den vanligste flåttypen i Norge, brer om seg som følger av klima- og miljøendringer, tilgang på vertsdyr og demografi.

Spredningen av flått har ifølge Jore antageligvis en sterk sammenheng med klimaendringer, gjengroing av landskapet, økt tetthet av hjortevilt, samt antall gårder med drøvtyggere.

Klimaendringene de siste 30 årene har ført til at snødekket legger seg senere og forsvinner tidligere om våren, og de har også gitt økte svingninger i bakkens overflatetemperatur i løpet av et døgn. Begge disse faktorene ser ut til å fremme utbredelse av flått, ifølge Jore. En nedbørsmengde over årsnormalen de siste 30 år synes imidlertid å begrense flåttutbredelse.

Virus dokumentert

Forekomsten av den flåttoverførte virussykdommen skogflåttencefalitt (hjernehinnebetennelse) er også for første gang dokumentert i flere områder av Norge.

Virussykdommen har de senere år blitt vanligere langs kysten fra Aust-Agder til Vestfold.

— Forekomsten av viruset i flått ble kartlagt på sju ulike steder langs sørlandskysten, og mikroklimaet, eller luftfuktigheten, spiller inn på om viruset etablerer seg i flåttpopulasjonen. Så klimatiske forhold spiller med stor sannsynlighet inn på om viruset etablerer seg i flått, sier hun.