KRISTIANSAND: Kystvaktens Nornen kom nok en gang til Kristiansand havn med akterdekket fullt av beslag onsdag formiddag. Denne gangen leverte de 26 nye beslag som resulterte i 11 anmeldelser hos Agder politidistrikt.

Les reglene for hummerfiske her.

Flere tyvfisker her

Beslagene føyes inn i statistikken over miljøkriminalitet, som vanligvis er langt høyere i Agder enn resten av landet.

Gjennomsnittlig ble det anmeldt 392 miljølovbrudd mellom 2008 og 2011 her. Tilsvarende tall for Troms, som er nummer to på lista, cirka 336 anmeldte lovbrudd.

Det er registrert en liten nedgang så langt i 2013, men miljøkoordinator i Agder politidistrikt, Torvild Selås, tror ikke fisket har avtatt betraktelig likevel.

– Mange fritidsfiskere

Det første halvåret av 2013 ble det anmeldt 72 miljøkriminalsaker med fiskeri.

– Det er ganske mange beslag som ikke er registrert i politiets database ennå, så vi venter en stund med å gi en konklusjon, sier han.

Ulovlig fiske utgjør en betydelig del av disse sakene. Ifølge miljøkoordinatoren gjelder det vanligvis 70–80 prosent av tilfellene.

NYE BESLAG: KV Nornen tok med seg 26 nye ulovlige satte teiner til Kristiansand havn onsdag. Sommer er høysesong for ulovlig fiske. Foto: Kystvakta

– Det har med aktiviteten her nede å gjøre. Det er mange fritidsfiskere og tett med hummer, sier Selås.

Havforskningsinstituttet har tidligere rapportert at de totale fangstene av hummer på Sørlandet var 14 ganger høyere enn det som blir rapportert.

– Den tyder på at det er relativt mye som omsettes utenfor de offisielle salgskanalene, sier Selås.

Settes på fem meters dybde

Ifølge kaptein på KV Nornen, Tore Gabrielsen, blir teinene plukket opp fordi de er dårlig eller ikke merket, plassert for grunt og med dårlige rømningsveier. Minimumsdybde for setting av fangstredskaper er 25 meter.

I tillegg til Kystvakta henter politiet, Statens Naturoppsyn og Fiskeridirektoratet inn ulovlige redskaper. Ifølge Gabrielsen strekker de seg langt for å finne ut hvem som eier ulovlige teiner.

– Hvis du unnlater å merke, mangler rømningsvei og setter dem på fem meters dyp antar jeg at du vet det er ulovlig. Men du skal ikke føle seg for trygg likevel, sier Gabrielsen.