AGDER: Denne uka har mange bedrifter på Sørlandet hatt besøk av LOs sommerpatrulje, som skal sjekke at ungdom får det de har krav på i sommerjobben.

Hittil har patruljen funnet brudd på lov— eller avtaleverk på 20 av de besøkte stedene, opplyser Lars Berge, ungdomssekretær i LO.

Minst fire til Arbeidstilsynet

Minst fire av bruddene vil bli sendt til Arbeidstilsynet, men ellers forsøker patruljen å løse problemene sammen med ansatte og eier. Dette skjer enten på stedet, eller i ettertid.

— Flere steder vil patruljen komme tilbake for å ordne opp i brudd på ansattes rettigheter. Dette gjør vi selvsagt i samarbeid med de ansatte som har ønsket det, forteller Berge.

Kafèversting

Blant bruddene er det flere gjengangere, som manglende arbeidskontrakt, feriepenger og brudd på pause- og overtidsbestemmelser. En av årets bedrifter brøt flere av disse lovene:

— For eksempel besøkte vi en kafè hvor flere av de ansatte manglet kontrakter, ble nektet både pause og overtidsbetaling, og hvor deler av arbeidstiden ikke var betalt, sier Berge, som synes det er synd at noen ungdommer får dette som sitt første møte med arbeidslivet.

LO understreker at patruljen på de fleste stedene har møtt profesjonelle ledere og fornøyde ansatte.